Monika Šimůnková: Téma boje proti rasismu je třeba neustále připomínat

23.03.2012 13:42

U příležitosti Mezinárodního dne boje proti rasismu, který připadá na 21. března, zahájila Monika Šimůnková v pasáži paláce Lucerna výstavu připravenou sdružením Opona, o.s. v rámci projektu s názvem LUCERNA PROTI RASISMU.

Monika Šimůnková: Téma boje proti rasismu je třeba neustále připomínat
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Monika Šimůnková

Výstava zobrazuje na více než desítce panelů historii romské a židovské menšiny v ČR a věnuje se i mediálnímu obrazu Romů v českých médií. Představuje různé stereotypy a fámy, které byly v poslední době v souvislosti s Romy v médiích uváděny.

„Jsem velmi ráda, že díky projektům, jako je tento, není dnešní den pro veřejnost známý jen jako první jarní, ale také jako mezinárodní den boje proti rasismu. Což je, jak se v posledních měsících i podle řady výzkumů veřejného mínění ukazuje, pro českou společnost stále velmi důležité téma hodné neustálého připomínání,“ řekla při zahájení výstavy Monika Šimůnková.

„Obzvlášť si cením toho, že součástí projektu LUCERNA PROTI RASISMU jsou i programy varující před následky podpory rasismu a xenofobie do škol,“ dodala Šimůnková.

Součástí projektu je kromě zmíněné výstavy i promítání dokumentárního filmu Poslední let Petra Ginze a program navazující na tento film. Ten představuje příběh nadaného česko-židovského chlapce, který zahynul v plynové komoře v Osvětimi. Předtím nakreslil více než 170 obrazů, napsal dva deníky a desítky povídek a v terezínském ghettu po dva roky redigoval a každý týden vydával časopis Vedem. V roce 2003 si jednu z jeho kreseb vzal s sebou na palubu raketoplánu Columbia první izraelský kosmonaut Ilan Ramon. Raketoplán při návratu na zem explodoval. Stalo se to v den nedožitých narozenin Petra Ginze.

Výstavu můžete do konce dubna shlédnout v pasáži Lucerna v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…