Nechceme extremistu a podporovatele antidemokratické domobrany jako prezidenta ČR

29.07.2015 20:50

Prohlášení East European Information Centre, z.s. (EEIC) k posledním výrokům Miloše Zemana:

Nechceme extremistu a podporovatele antidemokratické domobrany jako prezidenta ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Vážení občané České republiky,

prezident Miloš Zeman opět dokázal svou neúctu k ústavě, státnímu zřízení a zákonům České republiky. Jedná se o jeho výrok pro Parlamentní listy ze dne 23. 7. 2015, kdy prohlásil na dotaz čtenáře: „Pokud by islámští radikálové vstoupili masivně na naše území, předpokládám, že vy i já bychom vzali pušku do ruky a šli bychom bojovat“.

Tento výrok je nejen hloupý, ale i nehodný prezidenta ČR a krajně nebezpečný. Čekali bychom, že od vrcholného politika se dozvíme seriózní a pozitivní návrhy řešení možných rizik migrace do ČR. Místo toho se tento politicky vzdává své odpovědnosti a vyměňuje ji za pušku ve svých rukou. Domníváme se, že od toho úřad prezidenta ČR není. Jsme rozhořčeni tím, že se úřad prezidenta ČR stal zdrojem primitivních a násilných prohlášení a místo řešení nám prezident předkládá silácké řeči, za které by se nemuseli stydět ani ti nejprimitivnější příznivci xenofobních extremistů.

Jako ústavní činitel a velitel ozbrojených složek má prezident ctít monopol státních orgánů na silová řešení bezpečnostních problémů. Místo aby nás prezident seznámil s tím, jak hodlá s vládou konzultovat možné akce policie, tajných služeb nebo armády, ulehčuje si práci tím, že hodlá někam chodit se zbraní v ruce. Jsme přesvědčeni, že prezident není od toho, aby ukazoval své odhodlání použít zbraň, ale naopak jako vrchní velitel ozbrojených složek má dbát na jejich adekvátní a správné nasazení.

Tento výrok považujeme za vrcholně nebezpečný, protože v současné době v České republice vznikají nejméně dvě „domobrany“, tedy skupiny lidí, kteří podobně jako prezident hodlají „vzít pušky a jít bojovat“. Jedna domobrana je zaměřena proti přistěhovalcům, zatímco druhá domobrana je zaměřena proti našemu ústavnímu zřízení a spojenectví v rámci NATO a hlásí se k podpoře Ruska. Tyto dvě domobrany personálně, organizačně a politicky prorůstají a jsou stále více spojené a vzájemně zaměnitelné. Představují nebezpečí pro zákonnost, demokracii a ústavní zřízení naše země. Jedná se o nenávistné a extremistické skupiny, spojené s dalšími extremisty, kteří se v poslední době více radikalizují, vyhrožují svým odpůrcům násilím a sami k násilí sklouzávají. Tyto domobrany spolupracují nejen v plánování boje proti uprchlíkům, ale i v plánování boje proti politickým odpůrcům, zvoleným zástupcům, zákonnosti a demokratickému systému České republiky.

Prezident Zeman tyto skupiny nijak neodsoudil, ani nekritizoval. Naopak svým posledním výrokem tyto extremisty podpořil, protože oni také nedělají nic jiného, než že hodlají „vzít pušku a jít bojovat“. Prezidentovy výroky tak jsou morální podporou těchto extrémistů a vytvářejí společenskou atmosféru tolerance k soukromému vyzbrojování, zakládání domobran a braní zákona do vlastních rukou. Vyzýváme tímto prezidenta Miloše Zemana, aby své výroky odvolal a omluvil se za ně. Rovněž jej vyzýváme, aby odsoudil zakládání domobran, agresivitu extremistů, vyhrožování násilím, výzvy k porušování zákonnosti a ústavnosti v České republice.

Vyzýváme prezidenta, aby ve spolupráci s vládou České republiky podnikl kroky k zajištění bezpečnosti České republiky proti vnějším hrozbám, stejně jako proti hrozbám domácích extremistů, teroristů a vlastizrádců. Vyzýváme občany České republiky, aby neignorovali tyto prezidentovy výroky, požadovali jejich vysvětlení a odvolání a aby dohlédli na reakci Miloše Zemana.

Vyzýváme ústavní činitele České republiky, členy vlády a poslance, aby požadovali po prezidentovi totéž, a rovněž, aby v případě, že Miloš Zeman tyto své výroky neodvolá a svou podporu domobranám nezruší, opět prošetřili jeho výroky z hlediska možného porušení ústavy České republiky.

Apelujeme na občany České republiky, kteří si nepřejí, aby nejvyšší úřad v ČR zastával Miloš Zeman, který podporuje extremisty a násilníky ohrožující naši zemi, aby demokratickým způsobem požadovali jeho odstoupení z funkce a podnikli všechny legální kroky k znemožnění Miloši Zemanovi dále vykonávat svěřenou funkci. Nechceme, aby funkci prezidenta České republiky vykonával extremista a podporovatel antidemokratické domobrany.

Jménem spolku East European Information Centre

Josef Bílek, předseda

Tomáš Peszyński, místopředseda

Marta Štrachová, kancléř 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.