Obránci zvířat: Aktivisté stráví měsíc v kleci před hlasováním o kožešinových farmách

15.05.2017 16:20

Ve dne, v noci, v horku i v dešti stráví ochránci zvířat celý následující měsíc na Malostranském náměstí v Praze hned vedle Poslanecké sněmovny. Dnes ráno odstartovala akce Měsíc v kleci, v rámci které se budou aktivisté na místě vždy po 12 hodinách střídat v kleci, jejíž velikost při přepočtu na člověka odpovídá typické kleci pro lišku na kožešinové farmě. Již zítra totiž začíná čtyřtýdenní schůze Sněmovny, na níž se bude finálně hlasovat o návrhu zákona, který má v Česku kožešinové farmy zcela zakázat.

Obránci zvířat: Aktivisté stráví měsíc v kleci před hlasováním o kožešinových farmách
Foto: Jaroslav Bukovský
Popisek: Ochránci zvířat - ilustrační foto

Lišky a norci neprošli domestikací - divoká zvířata v malé kleci trpí

„Samotné hlasování ve Sněmovně potrvá dvacet sekund a během nich se rozhodne o životě a smrti desítek tisíc lišek a norků. Nesmíme dopustit, aby toto hlasování zapadlo jako jedno z mnoha. Každý den tak budeme poslancům na cestě do práce i z práce připomínat mimořádnost a dosah jejich rozhodnutí,“ řekl Marek Voršilka, předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat, který akci pořádá.

„Lišky a norci na kožešinových farmách tráví v holé drátěné kleci celý svůj život. Jsou to divoká zvířata uzpůsobená na život plný podnětů, v kleci mohou leda tak zuřivě skákat ze stěny na stěnu. Na rozdíl od nás pro ně tato hrůza skončí až udušením v plynové komoře nebo elektrošokem. I přesto má smysl si alespoň na pár hodin vyzkoušet, jak se v takové kleci žije. Je to výzva především pro poslance, kteří s podporou zákazu stále váhají,“ dodal Voršilka.

Konec farem chtějí odborníci i široká veřejnost

V Česku funguje 9 kožešinových farem, na kterých je každým rokem usmrceno zhruba 20 tisíc lišek a norků. Jejich zákaz podporuje dle dubnového průzkumu agentury Focus 83 % občanů a otevřeným dopisem jej podpořilo 42 biologů z českých univerzit, vědeckých pracovišť a zoologických zahrad. Kožešinové farmy byly postaveny mimo zákon již v 10 evropských zemích.

Podle návrhu zákona, o kterém budou poslanci na květnové schůzi hlasovat, mají kožešinové farmy zcela skončit do roku 2019. Poslanec Josef Kott však v druhém čtení předložil pozměňovací návrh na prodloužení přechodného období až do roku 2023. Zemědělský výbor navíc již dříve navrhl trvalou výjimku ze zákazu pro farmy s tzv. certifikátem WelFur. Oba tyto návrhy ochránci zvířat odmítají a pomocí webu www.VyzvaPoslancum.cz začali apelovat na poslance, aby schválili úplný zákaz v původním termínu.

„Vyzýváme poslance, aby schválili úplný zákaz kožešinových farem již od roku 2019. Prodlužování přechodného období nemá vzhledem ke kompenzacím, které budou jejich majitelům poskytnuty, žádné opodstatnění. A certifikát WelFur je jen profesionální kamufláž, jejímž cílem je zachovat kožešinové farmy bez jakékoli podstatné změny. Veřejnost se tím však nenechá obalamutit. Kožešinové farmy do 21. století nepatří a je třeba je zrušit co nejdříve – bez výjimek a bez kliček,“ uzavřel Voršilka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…