Odpůrci těžby uhlí píší horníkům: Nejsme vaši nepřátelé

11.06.2015 9:36

Otevřený dopis zaměstnancům lomu ČSA

Odpůrci těžby uhlí píší horníkům: Nejsme vaši nepřátelé
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Těžba hnědého uhlí

Vážení přátelé,

obracím se na Vás s pokorou a porozuměním jako mluvčí kampaně Limity jsme my. Ve čtvrtek 11. června budeme spolu s dalšími lidmi po celé zemi vyjadřovat podporu zachování limitů těžby uhlí v Ústeckém kraji. Ráda bych již nyní oslovila Vás, zaměstnance lomu ČSA s upřímným ujištěním, že nikomu z nás nejde o to připravit Vás o práci.

Jsme přesvědčeni, že bude-li těžba pokračovat, bude to na úkor obyvatel Ústeckého kraje i Vás samotných, tak jako tomu bylo i v minulosti. Vaši zaměstnavatelé tlačí na vládu, aby prolomila limity a uvrhla Ústecký kraj na další desetiletí do celkové zanedbanosti a nižší životní úrovně než ve zbytku republiky. Vaši zaměstnavatelé tvrdí, že těžba vytvoří tolik potřebná pracovní místa, bez kterých se kraj neobejde. Řada z Vás za prolomení limitů demonstrovala letos v zimě.

Dovolte mi prosím připomenout, co jako člověk z hornické rodiny z Ostravska znám velmi dobře, a sice fakt, že těžařům nikdy o zaměsnanost nešlo a nepůjde. Dovolte mi připomenout, že zatímco tisíce Vašich kolegů z vytunelované Mostecké uhelné byly vyhazovány z práce, pánové Dienstl s Tykačem si vypláceli miliardové zisky. Dovolte mi připomenout, že zatímco skupina Tykačových firem platí státu mizivé poplatky z vydobytého nerostu, stát tak nechává okrádat sebe i Vás. Dovolte mi připomenout, že zatímco Vaši zaměstnavatelé lobbují za to, aby poplatky z těžby nebyly zvýšeny zároveň vyhrožují, že Vás budou muset propouštět, kdyby státu museli odvádět více a museli proto snížit své miliardové zisky. Dovolte mi připomenout, že chceme, aby stát zvýšil poplatky z těžby a ze získaných peněz vytvořil solidární fond, který Vám pomůže najít novou práci nebo zabezpečí předčasný důchod.  

Je spravedlivé, aby o Vás bylo postaráno, když léta pracujete na astronomické zisky těch, kdo by Vás klidně vyhodili, pokud by stát vyžadoval vyšší poplatky z těžby uhlí, které je našim společným bohatstvím. Je férové držet slovo, zachovat limity a dát lidem v Ústeckém kraji naději žít a nejen přežívat. Cesty jak nechat Horní Jiřetín a severní Čechy znova zhluboka nadechnout a začít jinak existují. Pokud se spojíme můžeme se po nich vydat. Dovolte, abych vám jménem kampaně Limity jsme my slíbila, že kdykoliv viditelně a hlasitě podpoříme Váš požadavek na zajištění důstojného živobytí po skončení těžby. Zasloužíte si to stejně, jako si Jiřetínští zaslouží zůstat doma.  

S upřímným přátelským pozdravem,

Petra Němcová, mluvčí kampaně Limity jsme my

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …