Oleg Gubin: Prezident Zeman a ověřování podpisu poslance Pekárka

29.07.2013 16:42

Vláda Jiřího Rusnoka je ve funkci pouhé dva týdny. Zatím si počíná mimořádně aktivně a u široké veřejnosti získává příznivé hodnocení. Podstatné body:

Oleg Gubin: Prezident Zeman a ověřování podpisu poslance Pekárka
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

Při jednání s Asociací hejtmanů dohodla pravidla spolupráce; prosadila opatření k rychlému obnovení ROP severozápad a obecně čerpání evropských dotací; dala zřetelně najevo, že nebude trpět vydírání státu při realizaci zakázek; zastropuje platby spotřebitelů (ti tak ušetří tisíce ročně) za fotovoltaickou elektřinu. Každým krokem naznačuje, že jí deklarovaná snaha o obnovení hospodářského růstu není prázdnou floskulí.

Pravicová stojednička se opírá o pravomocně odsouzeného

Oč příznivější je každodenní posuzování vlády Jiřího Rusnoka z hlediska občanů, o to nenávistnější jsou reakce představitelů bývalé vládní trojkoalice. Vyhlásili vládě „nulovou toleranci“. Nejvíce jsou slyšet Miroslava Němcová a Miroslav Kalousek. V Poslanecké sněmovně prý mají „stojedničku“ a přes tu nejede vlak. Při hlasování o důvěře nedostane vláda od jejich poslanců ani hlas. To, že ona „stojednička“ se opírá mimo jiné o pravomocně odsouzeného poslance Romana Pekárka, to inženýra Kalouska ani středoškolačku Mirku netrápí.

Každý poslanec se v poslaneckém slibu zavázal, že bude hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Nakolik to mnozí poslanci brali vážně, to již stačili za uplynulé tři roky předvést. Příkladů je mnoho; jako zvlášť křiklavé je možné uvést církevní restituce anebo třetinové zmrazení penzí. Není tedy realistické setrvat v iluzi, že by při hlasování o důvěře Rusnokově vládě bylo poslanecké „vědomí a svědomí“ v souladu s vůlí jejich voličů. Reálně připusťme možnost, že vláda s žádostí o důvěru neuspěje. Co potom?

Zeman: Přineste 101 notářsky ověřených podpisů, pak se můžeme bavit

Prezident Miloš Zeman již tuto variantu vzal v úvahu. V rozhovoru pro ČTK trojkoalici sdělil, že by jeho pověření k sestavení vlády mohla získat. Zemanovou podmínkou je ovšem opětné předložení 101 podpůrných podpisů, tentokrát notářsky ověřených. Prezident přitom naznačil, že červnových 101 nemusí být totožných s případnými srpnovými. Pravděpodobně se také docela bavil představou, jak si již zmíněný Roman Pekárek nechává ve vězení notářsky ověřovat podpis.

Zeman je velmi dobrý šachista. Proto jistě očekával hysterickou a nenávistnou reakci Němcové. Označila prezidentův postup za vydírání sněmovny. Což bylo ostatně vcelku realistické hodnocení – ve vztahu k trojkoalici. Oba, Zeman i Němcová, každý ovšem pod jiným zorným úhlem, si dovedli představit reálnou hodnotu červnové „stojedničky“.

Na tahu je sociální demokracie

Zůstaňme ještě u šachové terminologie. Klíčový tah ve směru k Rusnokově vládě by měla učinit sociální demokracie. Její čelní funkcionáři se již shodně vyjádřili, že rozhodnutí by mělo padnout na společném zasedání předsednictva a poslaneckého klubu dva dny před rozhodujícím hlasováním ve sněmovně.

Jan Fischer si je svojí pozicí ve vládě jist

Některá stanoviska již prosákla do médií. Konfliktním bodem pro celkový postoj ČSSD vůči vládě by mohla být pozice ministra financí Jana Fischera. Ten byl hlavním hostem dnešních Otázek VM a dal výrazně najevo, že si je svým postavením jist a případné pochybnosti je připraven politikům ČSSD – například Michalu Haškovi – osobně vysvětlit.

Hlas členské základny už jednou svolal mimořádný sjezd

Současná politická situace je natolik vážná, že u všech poslanců ČSSD je nekompromisně potřebná jednotná podpora Rusnokovy vlády. Pokud se jí nepodaří dosáhnout, bylo by to znamením, že nejvyšší vedení strany neumí reagovat na hlas členské základny. Podobná situace například krátce před sněmovními volbami v roce 2006 byla příčinou svolání mimořádného sjezdu strany.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…