Oleg Gubin: Verdikt švýcarského soudu by měl povzbudit i českou justici, míní Pavel Zeman

16.10.2013 16:07

Nekompromisní, byť dosud nepravomocný verdikt švýcarského soudu nad pěti manažery Mostecké uhelné společnosti (MUS) je třeba vnímat z několika hledisek.

Oleg Gubin: Verdikt švýcarského soudu by měl povzbudit i českou justici, míní Pavel Zeman
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Například jde o nestranný pohled na Klausovu divokou privatizaci v devadesátých letech. Pochybila Zemanova jednobarevná vláda, která manažerům prodala MUS za čtyři miliardy, byť v roce 1999 se cena zdála výhodná.

Pod nezávislým zorným úhlem se nepříznivě jeví počínání české justice, nejen v privatizačních kauzách. První soudní instance „vora v zákoně“ z Arménie osvobodí a nechá vycestovat, vyšší soud jej tři roky poté pošle na 22 let za mříže. Chlápek je ovšem v nedohlednu.

Je možno souhlasit s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, že příběh MUS je třeba dovyšetřit zejména v Česku. Dosavadní kroky Pavla Zemana budí naději, že se tak stane i v širších souvislostech. Mostečtí manažeři společnost rychle prodali za několikanásobek pořizovací ceny. Jak to, že to nevzbudilo pozornost vlády ani justičních orgánů?

Levicové strany ve svých volebních programech proklamují prosazení zákona o prokázání legálnosti nabytého majetku, a to i v širším měřítku při převodu majetku na osoby blízké. Pokud nabyvatel neprokáže majetek jako legální, je třeba majetek zabavit ve prospěch státu. Jen tak je možno částečně napravit stamiliardové zlodějny z devadesátých let. U mosteckých manažerů by se mohlo začít.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

15:22 Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

Název článku Spolupráce se školami je zásadní, ne vždy ale funguje, který vyšel 2. května 2024 na se…