Ondřej Červinka: Má mít Liberec Letiště?

29.01.2014 17:37

Zastupitelstvo města mělo na svém lednovém zasedání rozhodovat o návrhu na změnu Územních zásad Libereckého kraje ve smyslu budoucího zrušení libereckého letiště. Tento bod byl nakonec stažen z jednání a tak alespoň pro zatím onen pomyslný první krok k rušení letiště město neudělá.

Ondřej Červinka: Má mít Liberec Letiště?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dopravní letadlo, ilustrační foto

Je to dobře. Zatím. Divíte se? Přijde vám zvláštní tento názor od předsedy liberecké ODS, které chtěla liberecké letiště prodat? Jenže to není totéž. ODS vždy tvrdila a stále tvrdí, že letiště má v Liberci své místo a že je dobře, aby tady bylo. Zároveň ale stále jsme přesvědčeni o tom, že město není a v budoucnu ani nebude schopno investovat a rozvíjet letiště tak, jak by si to zasloužilo. Proto jsme se pokoušeli nalézt takového investora,  který by si letiště koupil, převzal jej, provozoval jej a hlavně do něj investoval, rozvíjel ho a snad by i obnovil jeho pozastavený statut mezinárodního letiště. Takového investora jsme v roce 2010 našli a byl tehdy ochoten městu i slušně zaplatit. Bohužel i mnozí z těch, kteří se dnes snaží o totéž či z těch, kteří by nejraději letiště zcela zrušili, rozparcelovali ho a rozprodali, tomu tehdy naházeli tolik klacků pod nohy, že od koupi investor nakonec ustoupil. Ačkoli jsme z toho byli obviňováni, tak jsme nikdy nechtěli liberecké letiště rušit a na tom se rozhodně nic nezměnilo.

Skutečný krokem k likvidaci letiště by byl právě onen návrh na vynětí letiště z územních zásad kraje. To je něco, co já a ani ODS nepodpoříme. Navíc je tento krok uvažován ve chvíli, kdy nikdo nepředložil žádnou alternativu budoucího využití tohoto obrovského prostoru, která by měla hlavu a patu a která by zohledňovala veškeré souvislosti urbanistické, dopravní, ekonomické či demografické atd. Bez něčeho takového nemůže snad být o takovém návrhu ani řeč.

Navíc letiště své místo v Liberci rozhodně má. Pominu-li funkci sportovně rekreační, pominu-li jeho budoucí ekonomický potenciál, je zde jeho využití integrovaným záchranným systém a armádou a to je faktor, na který bychom měli myslet především. Ve velmi stručné důvodové zprávě v původně předloženém materiálu na Zastupitelstvo města se tímto faktem bohužel nezabýval nikdo. Také se nejedná o pozemek pod garáží, ale o několik hektarů plochy uvnitř hranic našeho města.

Zachovejme tedy letiště v Liberci nebo alespoň pojďme nejdříve pořádně diskutovat o tom, co ho má nahradit a jak vyřešíme jeho případnou absenci s ohledem na funkce, které dnes má. Dříve, než uděláme nevratné kroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …