Ondřej Konrád: Ambasadoři, hýbejte se!

27.07.2013 12:29

Neřešené obsazení některých českých ambasád už bylo skoro havarijní. Ti velvyslanci, kteří začali přesluhovat běžné funkční období a nevěděli, kdy se budou moci vrátit. Což jim komplikovalo život. A to kvůli prestižnímu sporu ex-ministra zahraničí s prezidentem o pár jmen, především Livie Klausové a Vladimíra Remka.

Ondřej Konrád: Ambasadoři, hýbejte se!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Livia Klausová

Karel Schwarzenberg tyto hradní favority pro úřadovny v Bratislavě a Moskvě striktně odmítal: Klausovou oficiálně proto, že není kariérní diplomatkou a neoficiálně kvůli tomu, že to vypadalo jako poděkování Miloše Zemana celé rodině svého předchůdce za masivní podporu v prezidentské volbě. Respektive za útoky právě na Schwarzenberga a jeho manželku. Komunistu Remka pak ministr nechtěl v Rusku kvůli jeho vztahům k tamním exponentům éry minulosti. Kdyby měl vysloužilý kosmonaut mířit někam do zemí třetího světa, asi by nad tím bylo mávnuto rukou. Od Zemanova nástupu na Hrad spor bobtnal, za svůj ho vzala TOP 09 a vtáhla do něho i premiéra Nečase. Jenž by měl věc nejraději z krku, ale koaliční partner mu to nedopřával. Nicméně se zdálo, že neústupný prezident nakonec stejně prosadí svou. Ale než k tomu došlo, padla vláda a tak Schwarzenberg z téhle pře vyklouzl bez porážky.

Nyní se konečně začínají ambasády naplňovat, Rusnokova vláda ale ještě jmenování Klausové ani Remka nenavrhla, pravděpodobně tak vbrzku učiní. Zatím prezidentovi předložila několik osob schválených ještě Nečasovým kabinetem a Zeman už jejich uvedení do funkce podepsal. Jde o šéfy vyslanectví méně důležitých či atraktivních, nicméně předcházejícím sporem blokovaných. A ministr zahraničí Jan Kohout samozřejmě musel přezrálou situaci začít řešit. Pokud jde o Klausovou a Remka, nepochybně splní, co si bude premiér, respektive prezident přát. A není důvod se domnívat, že Zeman změnil názor. Zatím se ovšem nehovoří o ambasádě v kanadské Ottawě, kam Nečasova vláda chtěla umístit Petra Mareše, bývalého předsedu Unie svobody, jehož předtím zase nechtěl schválit Václav Klaus. A není jasné, kdo by měl přijít do Berlína – Rudolf Jindrák je tam už nebývalých sedm let. Stejně jako není jasno v otázce českého vyslance při OSN a OBSE se sídlem ve Vídni, kam se počítalo s Vladimírem Galuškou.

Trio Zeman- Rusnok – Kohout může ovšem klidně udělat ještě nějaké pozoruhodné diplomatické rošády, tomu nelze nijak bránit. Bez ohledu na to, že kabinet ministrů si teprve přijde říci poslancům o důvěru. Bez níž ovšem třeba bude stejně vládnout až do příštího jara. A vyměňovat osoby na nejrůznějších postech, často důležitějších, než jsou vyslanecké.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla