Ondřej Konrád: Ani fízl ani nefízl

26.09.2014 11:23

Jako příslovečná chytrá horákyně se zachovala poslanecká sněmovna v případě rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, podle něhož se šéf frakce TOP 09 Miroslav Kalousek měl omluvit poslanci KSČM Zdeňku Ondráčkovi za označení „komunistický fízl.“ To ale Kalousek zcela jednoznačně odmítl.

Ondřej Konrád: Ani fízl ani nefízl
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

A když bylo jasné, že nepovolí a raději obětuje zhruba měsíční plat zákonodárce coby penále, plénum verdikt výboru ani nepotvrdilo, ani nezrušilo. Jinými slovy tedy platí. Ale ex-ministr financí se podle všeho nemusí omluvit kolegovi, který před víc než pětadvaceti lety coby příslušník pohotovostního pluku SNB rozháněl demonstraci ve výroční den upálení Jana Palacha. Patrně s obuškem v ruce. Což je pro Kalouska i jeho stranu v čase volební kampaně nesporné vítezství, za které případná pokuta až ve výši šestapadesáti tisíc jistě stojí.

O incidentu se hovoří už několik dní a Kalouskova neústupnost evidentně leckomu imponuje. Součástí sporu se stala také vlastně poněkud komická sémantická debata, respektive otázka definice slova „fízl“. Které komunistického zákonodárce uráží, podle něho jde o označení udavače a tím se Ondráček necítí. I někteří komentátoři se přiklánějí k tomu, že fízl „slídí, špehuje či pátrá, ale nezasahuje na demonstracích“, jak například napsal kolega Lukáš Jelínek.

Do jisté míry je to pravda, ale v mysli lidu šlo v minulosti o obecnější označení policistů, tedy i uniformovaných. Bacha, jdou fízlové!, varovávali už kdysi dávno žižkovští pardálové, při pranici v lokále. A to hovoříme o počestných strážcích pořádku. Když ale v šedesátých letech honili příslušníci SNB dlouhovlasé mládence ze schodů Národního muzea, a koho chytili, na služebně pak ostříhali, byli to pro ty ponížené „máničky“ samozřejmě rovněž „fízlové“. A o jejich počestnosti si nikdo nedělal iluze. Jednali přece běžně protizákonně a hlavně ve službách totalitní moci.

S definicí je to tedy složitější. Klasickým typem „fízla“ zůstává civilní strážník Bretschneider ze Švejka, ale říkalo se tak prostě všem členům Veřejné bezpečnosti. A třeba poznamenat, že v komunistické éře kdysi vážené povolání policisty značně devalvovalo. S výjimkami dopraváků a kriminalistických expertů.

A pan poslanec Ondráček sloužil bohužel u jednotky neblaze proslulé permanentní nezákonností, brutalitou a potlačováním sebemenších projevů svobody. Možná z pouhé mladické hlouposti, ale to na věci nic nemění. Že se ohání dotčenou ctí, musí mnohým spoluobčanům připadat spíš nehorázné. A těžko se jim divit, když vrtí hlavami nad tím, že je někdejší člen komanda agilních „mlátiček“ dnes poslancem.

Lidé, kteří na vlastní kůži zažili totalitu a její represivní složky, musí nutně vidět pravdu na Kalouskově straně. I s tím inkriminovaným slovem. Třebaže místopředseda TOP 09 před volbami kauzu obratně přifoukl. To je vlastně vedlejší. Neuspěl sice s návrhem, aby rozhodnutí mandátového výboru sněmovna zrušila. Zákonodárci se o otázce cti jednoho z údů dávného pohotovostního pluku bavili bouřlivě dvě hodiny, ale vlastně nedošli k ničemu. Kalouskovi neustoupili, ale nejspíš – předsedkyně mandátového výboru Miroslava Němcová prý ještě bude chtít expertní posudek - mu nechali prostor nebrat kontroverzní výrok zpět. Jak řečeno v úvodu, podobni pohádkové chytré horákyni. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.