Ondřej Konrád: Couvá Petr Lessy do Bratislavy?

06.01.2014 12:35

Zatímco jména většiny členů přechodné vlády občané v drtivé většině neznají, pár si přece zapamatovali. Ale prakticky pouze kvůli různým personálním tahům. Například ministra vnitra Martina Peciny, jenž na sebe výrazně upozornil počátkem prosince, když vytvořil kuriózní situaci ve vedení policie: přijal zpět do služebního poměru Petra Lessyho, a tím pádem jsme náhle měli vlastně dva policejní prezidenty.

Ondřej Konrád: Couvá Petr Lessy do Bratislavy?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Lessyho vloni vyřadil z policejního sboru tehdejší ministr Kubice po té, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce policejních sborů za to, že pouštěl na veřejnost negativní zprávy o zlínském policejním náměstkovi. Lessymu, jakmile ho Pecina vzal do řad policie zpátky, byla ale ihned udělena dovolená. Podle všeho do té doby, než bude zbaven funkce stávající prezident Martin Červíček. Který ale nerezignoval, jak si možná ministr představoval, a rozhodl se s Pecinou bojovat.

Veřejně řekl, že po něm chtěl ministr výměnu některých osob z řízení protikorupční policie, což Červíček podle svých slov odmítl. A podporu mu vyjádřili jinak v mnohém se rozcházející Miloš Zeman i Bohuslav Sobotka, z policejního dvojvládí nebyl nadšen ani předseda vlády Jiří Rusnok, bouří se i policejní odbory. Mohlo se tedy snadno zdát, že byl plánovaný Lessyho návrat samostatnou a předem nekonzultovanou ministrovou akcí. Někteří komentátoři připomínali, jak Lessyho kdysi do funkce prosadily Věci veřejné a kladli si otázku, zda Pecina nejedná v zájmu Víta Bárty, momentálně obviněného v kauze odposlechů Romana Janouška a ex-primátora Béma. 

Za několik týdnů by měla nastoupit nová vláda a Lessymu se příliš nemůže chtít být policejním prezidentem navzdory širokému odporu. Čemuž napovídá informace, že míní na prezidentský post rezignovat a přijmout funkci policejního přidělence na Slovensku. Ministr Pecina se ale ještě chystá ve správním řízení přezkoumat, zda byl Červíček za Lessyho jmenován podle zákona. A přijít pak případně svižně s nějakým třetím, prozatím neznámým kandidátem. Byť mu politikové, včetně hlavy státu doporučují, ať celou věc přenechá svému nástupci v Sobotkově kabinetu, který by vypsal nové výběrové řízení. Pecina se už asi smířil s tím, že tah s Lessym tak docela nevyšel. Ale pokud mu šlo především o Červíčka, pak zároveň - možná – uspěje. Ale asi to není vůbec jisté. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…