Ondřej Konrád: Fialu Pospíšilův odchod těšit nemůže

01.02.2014 12:12

Bezprostředně po kongresu ODS, který podle očekávání zvolil čerstvého člena strany Petra Fialu do čela, se komentátoři pozastavovali především nad tím, že mezi místopředsedy neprošel Jiří Pospíšil. Ačkoliv vykazoval vysokou důvěryhodnost v průzkumech a také dosáhl v Plzeňském kraji při říjnových volbách percentuálně druhého nejlepšího výsledku ze všech kandidátů občanských demokratů - jen o zhruba dvě procenta (tedy přes 36) méně než Miroslava Němcová v Praze.

Ondřej Konrád: Fialu Pospíšilův odchod těšit nemůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Pospíšil

Dvojnásobný ministr spravedlnosti a šéf legislativní rady vlády, působil na veřejnost podstatně přijatelněji, než řada dalších vysokých politiků ODS. A když jej premiér Nečas před létem 2012 náhle nechal odvolat, konaly se dokonce mítinky na jeho podporu. Neboť se lidé domnívali, že Pospíšil musel odejít kvůli jím chystané instalaci Lenky Bradáčové na post šéfové Nejvyššího pražského zastupitelství. Jeho nástupce Blažek ovšem nakonec Bradáčovou stejně jmenoval, když bylo znát, že si to přejí občané, a pro je i podstatná část justiční veřejnosti. Ale je bohužel snadno představitelné, že Pospíšilovi mají vlivní občanští demokraté za zlé jak Bradáčovou, tak vůbec různé další kroky, v jejichž důsledku se začalo leccos v justici hýbat. Byť jsou kauzy rozpoutané loňským zásahem protikorupční police, který vedl k pádu Nečasovy vlády, zatím neuzavřené.  

Zkrátka výsledek lednového kongresu ODS dával tušit, že averze vůči Pospíšilovi jsou uvnitř strany značné a že by si řada vlivných členů přála, aby se určité věci nikdy nebyly otevíraly. Tak své nezvolení ostatně interpretoval sám Pospíšil. A znělo to uvěřitelně.  

Je samozřejmě otázkou, zda měl ex-ministr spravedlnosti následně ODS opustit. Petr Fiala by si jej dost možná ve snaze o zásadní restart strany představoval mít při ruce. Ale Pospíšil asi usoudil, že má k vnitrostranické práci značně omezený prostor a tak za sebou zavřel dveře. Je také diskutovatelné, jestli si má ponechat poslanecký mandát. I když se ohání oněmi preferenčními hlasy. A vede se debata, podle níž by se měl vzdát poslanectví, jestliže opustil klub ODS. Volební kandidáti v tomto smyslu údajně podepisovali příslušné prohlášení. Pospíšil ovšem říká, že takový dokument nesignoval a šlo o opatření, které mělo bránit opakování situace, kdy si mandát nechal náhradní zákonodárce ODS Roman Pekárek i po té, co nastoupil výkon trestu. A šlo o značnou stranickou ostudu.  

Tak či tak, Pospíšilův odchod ze strany přišel ve chvíli, kdy se to ODS a hlavně novému předsedovi zrovna moc nehodí. Ale pokud Fiala o Pospíšila ve vedení stál, pak si v pozici předem jasného vítěze měl ex-ministra do úzkého vedení prosadit. Ale nový předseda nechal výběr svých nejbližších zástupců na delegátech. Sám teprve uvidí, jak se mu s nimi bude dařit zlepšovat obraz decimované strany. Pospíšil by mu v takovém úsilí mohl být dost užitečný. Ale to aspoň nyní není aktuální. I když jeho návrat do ODS za určitých okolností někdy v budoucnu třeba vyloučený není.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…