Ondřej Konrád: Lustrace přežijí. Zatím?

06.02.2014 18:56

Poslanecká sněmovna asi těžko schválí návrh na zrušení lustračního zákona, zvlášť když ho podali komunisté, to je určitě jedním z hlavních důvodů. Ale do parlamentu přišel vcelku logicky ve chvíli, kdy do vlády usedl Andrej Babiš. Čili prvý ministr, a dokonce vicepremiér, který se zatím nemůže vykázat negativním lustračním nálezem.

Ondřej Konrád: Lustrace přežijí. Zatím?
Foto: Repro ČT
Popisek: Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš v ČT

A aby se otevřela cesta k jeho jmenování, koaliční strany předem musely slíbit prezidentovi, že začnou projednávat novelu zákona služebního, podle něhož jsou členové vlády vyjmuti z povinnosti předkládat příslušné osvědčení. Což bylo zakotveno už v normě přijaté před více než deseti lety, a pak odložené stranou. Tedy že mandát od voličů platí víc než lustrační nález.  

Na prvý pohled lze jistě snadno namítat, jak absurdní je, když ministr čistý lustrační doklad nepotřebuje, kdežto jeho podřízení ano. Ale jistou logiku to přece má – ministr defakto není úředník, nýbrž politik a jestliže mu lidé dali ve volbách důvěru, má to evidentní váhu. To se týká právě i Babiše. Občané věděli o podezření z jeho spolupráce s komunistickou StB (byť šlo a stále ještě jde o kauzu soudně neuzavřenou), ale zřejmě to pro ně nehrálo zásadnější roli. A mimoděk tak dali najevo, že jsou čtvrtstoletí od pádu totality dávné techtle s politickou policií zvolna přežité.  

Ostatně výhrady k prodloužení lustračního zákona měl už roku 1996 prezident Václav Havel, jemuž začalo vadit, že pozitivní lustrační výpis sám o sobě mnoho neříká, mnohé dokumenty byly krátce po listopadu skartované a není tedy jasné, co údajní spolupracovníci StB vlastně činili. Havel tehdy dokonce prolongaci původně na pět let přijatého zákona nepodepsal, ale parlament jej na druhý pokus prosadil. Což veřejnost spíše vítala, tehdy ještě byla totalitní minulost blízká. Dnes, jak už řečeno, se postoj občanů v této věci viditelně mění.  

Zároveň je tu ovšem pohled zastánců platnosti zákona: na určitých citlivých postech mohou někdejší agenti představovat bezpečnostní riziko. A jsou stále případně kýmsi vydíratelní. S tím těžko polemizovat. I když nemáme kupříkladu k dispozici informace, zda někdo nebyl druhdy řízen nikoli domácími složkami, ale třeba zahraničními, především tedy sovětskou KGB. Jejíž archivy jsou nedostupné.  

Ale zpět k aktuálnímu rokování ve sněmovně: lidovci pohrozili, že pokud by vládní partneři pro návrh KSČM zvedli ruce, bylo by to porušením koaliční dohody. Byť v ní o lustracích není řeči. Ale klub hnutí ANO předlohu podpořit nemíní, stačí mu, že se kličkou přes služební zákon Babiš stal ministrem. A jelikož přinejmenším polovina zákonodárců ČSSD také nechce zatím lustrace zrušit, najde se ve sněmovně spolehlivá většina proti. Neboť obě opoziční pravicové strany TOP 09 a ODS jsou principálně pro zachování zákona.  

Nicméně skrze Babišovu osobu znovu rozpoutaná debata zřejmě tak ani potom docela neutichne. Zdá se dokonce, že je jen otázkou času, kdy se objeví další návrh jak lustrace buď zcela zrušit, anebo aspoň podstatně zúžit. Donekonečna stejně platit nemůže. Už dnes se nevztahuje na řadu lidí v politice, kteří se pro svůj věk s StB ani nemohli stihnout zaplést.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.