Ondřej Konrád: Podmínka pro Bártu a John z kola ven?

07.04.2012 14:10

Dění uvnitř politických stran není pouze jejich vnitřní věcí, konstatoval letos Ústavní soud, když projednával známou kauzu uplácených a svážených voličů v obci Krupka, neboť tuzemský politický systém je postaven na demokratické soutěži stran a subjektů. O to se v dnešní závěrečné řeči procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou opřela státní zástupkyně Hana Vrbová.

Ondřej Konrád: Podmínka pro Bártu a John z kola ven?
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

A jelikož zároveň došla k závěru, že neoficiální šéf Věcí veřejných Bárta skutečně uplácel jak spoluobviněného Jaroslava Škárku, od kterého žádal uklidnění situace ve vzpurné plzeňské buňce strany, tak Kristýnu Kočí, která mu zase měla pomoci plně kontrolovat nejednotný poslanecký klub, navrhla oběma mužům podmínečné tresty. Škárka, jak známo, údajný úplatek 170 tisíc sice oznámil, ale čekal s tím zhruba den a půl a menší částku použil. Tím se ocitl na lavici obžalovaných. Zástupkyně mu nicméně navrhuje kratší podmínku. Kočí obálku s půlmilionem předala společně s bývalou poradkyní strany Maršálkovu do advokátní úschovy dosti složitě, ale pro státní zástupkyni přesto důvěryhodně.

Zatímco Bártově verzi o půjčkách Vrbová neuvěřila, považuje tedy peníze za úplatky a korupce byla podle ní prokázána. „Tresty by měly mít výchovný účel k ochraně celé společnosti,“ řekla zástupkyně, která také dodala, že si Bárta financemi upevňoval: „šedé vůdcovství“, ačkoliv Věcem veřejným formálně předsedá Radek John.

V jednací síni tedy zaznělo, co si zřejmě myslí většina občanů: Bárta, který z pozadí stranu řídil, byl kvůli tomu, aby ji plně ovládal, ochoten korumpovat. A to je, jak plyne z mínění Ústavního soudu, nepřípustné. Jak na to pohlédne soudce Jan Schott se dozvíme až příští týden, ale i on zřejmě musí vnímat, že poměry uvnitř nejmenší vládní strany nebyly přinejmenším do vypuknutí obálkové kauzy na jaře loňského roku ani zdaleka standardní, a klást si otázku, proč Bárta bez jediného dokladu spolustraníkům značné částky toliko velkoryse půjčoval, jak stále opakuje.

Že se stínový šéf Věcí veřejných cítí nevinen, ovšem během pátečních proslovů také zaznělo – on i jeho obhájce hovořili dohromady zhruba pět hodin a Bárta si mimo jiné stěžoval, jak málo se policie zabývala tehdejší vnitrostranickým pučem, který měla organizovat Kočí. Škárka rovněž pociťuje nevinu, jen uznává, že zbytečně váhal s oznámením úplatku.

Vzhledem k tomu, že soudu předložil nahrávku z údajného předávání peněz, která ale byla podle všeho pořízena v jiný den, než mělo ke korupci dojít, jej už Schott upozornil, že se možná dopustil podvodu, v tom případě mu hrozí přísnější trest. Což konec konců byl také jediný významnější moment třídenního jednání tohoto týdne. Žádné nové „bomby“ v soudní síni pak už nevybuchovaly. I když se Věci veřejné během něj jinak postaraly o rozruch vyvoláním další vládní krize, která se sice už poněkud zklidnila, ale ještě stále může vyústit v předčasné volby. Zda to mělo s procesem souvislost, se můžeme jen dohadovat. Ale v úvahu to jistě připadá.

Tak či tak, Bártovi zřejmě vězení nehrozí, jenomže širokou veřejností sledovaný proces stranu nepochybně poznamenal a v ní to také počíná značně vřít. Trapný pokus o vydírání pohrůžkou odchodu z vlády zkrachoval a zatím za něj zaplatil pouze jeho nejhlasitější iniciátor Tomáš Jarolím, který se vzdal funkce místopředsedy. Ale židle se zřetelně kýve i pod předsedou Johnem, jehož pražské buňky vyzvaly ve čtvrtek k odstoupení, neboť podle nich vede stranu doslova do záhuby. Zatímco tři ministři, kteří neuposlechli usnesení grémia a odmítli podat demise, mají naopak na svých postech setrvat.

Připomeňme, že Věci veřejné se v politice etablovaly nejprve právě v hlavním městě. Johnův pád by přitom byl logický. Když se proti němu postavili zástupci strany ve vládě, papírovost jeho předsednictví se tím jen ještě víc zviditelněla. Bouří se ostatně i některé stranické regiony. A Bárta mimo jiné tento týden přišel také o dalšího tradičního spojence, když čerstvý ex-ministr školství Dobeš oznámil, že Věci veřejné podle všeho opustí.

To vše ovšem ale není onen vnitrostranický puč, o kterém stále mluví Bárta, to je situace těsně před zásadní změnou, či chcete-li obratem. Přičemž se už rýsují jména nabízejících se lídrů – neposlušných ministrů Pavla Dobeše a Karolíny Peake. Možná, že o pokračování koalice, a tedy reformních kroků budou s ODS a TOP 09 jednat v příštích dnech právě oni. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.