Ondřej Konrád: Poplují žalobci i detektivové na jedné lodi?

05.05.2013 15:23

Zhruba vzato od zatčení Davida Ratha a jeho kompliců a pak několika dalších zásahů, se mohlo zdát, že i když jde o zvýšenou aktivitu žalobců, také policie začíná konečně dělat, co se od ní očekává. A nezůstává před kauzami zasahujícími do vyšších politických kruhů bezradně na místě.

Ondřej Konrád: Poplují žalobci i detektivové na jedné lodi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

Přesto ale tu a tam někdo upozorňoval, abychom ještě s oslavami vyčkali, neboť zatím není jasné, zda skutečně dochází u vyšetřovatelů ke kýženému obratu. A pochyby zesílily po obvinění pražských radních v kauze Opencard, ačkoliv šlo o vedení magistrátu, které se naopak evidentně pokoušelo napravit tunelářské dílo svých předchůdců.  

Nedlouho po té pak došlo ke střetu vrchní pražské zástupkyně s šéfem protikorupčního útvaru. Lenka Bradáčová ale měla podstatně silnější politickou oporu (mimo jiné v osobě ministra spravedlnosti) a tak Tomáš Martinec bleskově rezignoval. Nevyvrátil, že z jeho jednotky unikají informace, které mohly mít vliv na vývoj konkrétního případu, a zdálo se navíc, že do něj má být přes svého bývalého životního partnera zatažena a snad diskreditována sama Bradáčová. A hlavně se následně ukázalo, že v oné kauze nákupu fotovoltaických elektráren společnosti Amun.Re polostátním ČEZem žádné řízení neprobíhá, ačkoliv k němu dal už před drahnou dobou podnět Finanční analytický útvar Kalouskova ministerstva. Což je momentálně předmětem kontroly, prováděné policejním prezídiem a výsledky by měly být zanedlouho zveřejněny.  
 
Už nyní ale přichází Bradáčová s poměrně třaskavým prohlášením: ve čtvrtečním rozhovoru pro MFDnes totiž říká, že protikorupční policie vyšetřovala řadu případů, které přitom před státními zástupci tajila, a kauzy šuměly do ztracena. Jako právě i zmíněný prodej fotovoltaiek: Martincův útvar podnět nejprve jen „ověřoval“ a pak spis založil, aniž by se k materiálu dostal některý žalobce. Který by podle Bradáčové zřejmě volil jiný postup. Vrchní pražská zástupkyně dodává, že kauz mimo zákonný dozor zástupce byly desítky. To zní poněkud hrůzyplně, ale Bradáčová to lehce mírní slovy, že podle ní nešlo jen o snahu sprovozovat citlivé případy ze světa, jako spíš o chybný systém, ve kterém jsou detektivové zavalováni prací na několika šetřeních naráz a nemohou se tedy soustředit jednotlivé případy.  
 
Vyslovenou válku tedy šéfová vrchního pražského zastupitelství nevyhlašuje a policejní prezident to zřejmě bere: případy, k nimž nebyli žalobci přibráni, slibuje revidovat a chystá do budoucna protikorupční jednotku nezavalovat přívalem kauz. To se jistě neprojeví okamžitě, ale pokud nejde jen o proklamaci, je možné, že žalobci i vyšetřovatelé by přece jen mohli plout na pomyslné jedné lodi. Což se kupříkladu při zatím největším úspěchu, tedy v kauze Rath a spol. sice podařilo. A dnes víme jedno: nejspíš jen proto, že relativně malá skupina policistů pracovala pod vedením Bardáčové velmi utajeně. Jinak by možná k zadržení ex-hejtmana s proslulou krabicí od vína pod paží vůbec nedošlo. A bez tohoto důkazu by Rathovi obhájci měli rozhodně snadnější pozici.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.