Ondřej Konrád: Proč Zavadil zrovna v Praze?

25.08.2013 19:03

Člověk by si naivně myslel, že sociální demokracie bude chtít ve všech volebních obvodech dosáhnout co nejlepšího výsledku, ale nominace odborového předáka Jaroslava Zavadila coby pražského lídra kandidátky vyhlíží přesně opačně. Že totiž na hlavním městě ČSSD nezáleží. Pochopit to snadné není. Jak by také mohlo být?

Ondřej Konrád: Proč Zavadil zrovna v Praze?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Zavadil

Jistě, Praha je vůči sociálním demokratům dlouhodobě chladnější, zvítězit tu zatím těžko mohou, ale proč jakoby dopředu vyklízet pole? Neboť odborářský funkcionář má na čele kandidátky v metropoli šance velmi malé. A ČSSD přece nemůže být tak slepá, aby to neviděla. Zavadil si pěstuje šarm jadrné dělnické mluvy, jejímuž kouzlu ale v Praze takřka nemá kdo propadnout. Industriální enklávy na krajích města jsou už dávno minulostí a zástupy „kluků“ v montérkách tedy těžko nalézt, natož oslovovat.

O preferencích Pražanů konec konců hovoří historie - dlouho tu dominovala ODS, v posledních místních volbách vyhrála TOP 09, ČSSD získávala relativně málo a komunisté ještě méně. Dnes jsou sice lidé politikou otrávení snad víc než kdy předtím, ale to Zavadilovi voliče nenažene. Praha se nadto bude chtít vymezit vůči posílenému levicovému prezidentovi, kterého počátkem roku také nevolila – Schwarzenberg tu získal šedesát šest procent. A k demonstracím se sváženými odboráři se obyvatelé Prahy staví přinejmenším netečně. Zavadil by jistě měl úspěch v neutěšených regionech a nastartoval tak politickou kariéru, jakou před ním udělali odborářští bossové Falbr a Štěch. Jenomže ti vždy kandidovali mimo hlavní město.

ČSSD přitom má politika s nadějí na solidní výsledek, Jiřího Dienstbiera, který před třemi lety jako jednička na kandidátce komunálních voleb „urval“ sedmnáct procent a slušně si vedl v prvém kole prezidentské volby i přesto, že mu strana pomáhala jen chabě. A Dienstbier je prezidentův tvrdý oponent, to by také hrálo roli u voličů, kteří nechtějí dávat hlasy ODS, a u TOP 09 jim vadí Miroslav Kalousek. Ale právě proto Dienstbiera sociální demokraté do voleb nestaví, šlo by o skoro akt vzpoury proti hlavě státu. Se kterou to už tak nemají vůbec snadné.

Jedním možným vysvětlením Zavadilovy nominace je, že se nikomu ze známých sociálních demokratů nechce jít v Praze na porážku a dosavadní šéf odborářské komory naopak nemá co ztratit. Pokud by se mu podařilo oslovit část nespokojenců na pražských sídlištích, kde v lednu bodoval Miloš Zeman, byl by to pro něho nesporný bonus. Druhá verze pak říká, že zemanovské křídlo uvnitř ČSSD míní nevalným výsledkem v Praze stranu lehce oslabit, což je právě v zájmu prezidenta. Na prvý pohled to vyhlíží skoro neuvěřitelně, ale bohužel nikoli nepravděpodobně. Miloš Zeman si sice přeje vítězství levice, ale zase ne příliš výrazné, aby dál zůstával nejsilnější figurou na scéně. A k takovému scénáři výběr odborářského předáka pasuje velmi dobře. Zavadil sice prohraje dost drtivě, ale do sněmovny a politiky přesto vstoupí - křesla předsedy odborářské komory se vzdává. Nu a zásluhy o Sobotkovo lehké podkopání mu na Hradě zapomenuty nebudou.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…