Ondřej Konrád: TOP 09 může snadno přijít o Prahu

08.02.2014 7:28

V říjnových volbách očekávaně poražená pravice to podle všeho nebude mít v opozici snadné. I když bude samozřejmě záležet na tom, jak si povede Sobotkova vláda, zda se sociální demokraté, hnutí ANO a lidovci nerozkmotří a dokáží odolávat případným torpédům vysílaným z Hradu. A o stavu kondice TOP 09 a ODS by měl leccos napovědět už tento „supervolební“ rok.

Ondřej Konrád: TOP 09 může snadno přijít o Prahu
Foto: Repro ČT
Popisek: Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš v ČT

Občanským demokratům v něm leckdo věští další propad, ke kterému také lehce může dojít a vyústit až v úplné vypadnutí ODS z dolní parlamentní komory při příštích všeobecných volbách. Strana v nedávných dnech přišla o posledního populárního politika Jiřího Pospíšila, když jej ovšem předtím kongres vyšachoval z předsednictva. A utíkají lidé i z některých oblastních sdružení, může to vyvolat lavinový efekt skládání stranických legitimací. TOP 09 je na tom o něco lépe, ještě pořád funguje „efekt Schwarzenberg“, byť slábnoucí. A právě Pospíšil by se měl stát lídrem „Topky“ v jarních eruovolbách, to je určitě pro stranu pozitivum.  

Ale do podzimních komunálních voleb v Praze se údajně chystají kráčet samostatně Starostové a nezávislí, dosavadní volební spojenci TOP 09. A Starostové prý uvažují o společné kandidátce s ANO, přičemž jedničkou na listině Babišova hnutí má být někdejší pražský primátor Jan Kasl, dávno už nefigurující v ODS. Což nevypadá jako špatný nápad. I když občané metropole na Kasla pozapomněli, zůstal mu kredit slušného politika, po kterém na radnici nastala neblahá éra, symbolizovaná přesmyčku jména náměstí, na kterém magistrát stojí: místo Mariánského si jej Pražané přejmenovali na Mafiánské. A právě Kasl zřejmě přitahuje pozornost Starostů. Kteří si musí být vědomi, že je Schwarzenberg limitovaný věkem a Miroslava Kalouska by část veřejnosti ještě byla ochotna akceptovat coby relevantní protiváhu Miloši Zemanovi, se kterým ale TOP 09 z opozičních lavic nijak účinně bojovat vlastně nemůže. A šéf Starostů Petr Gazdík také jistě vnímá Babišovu stoupající politickou hvězdu. Pokud se multimiliardář ukáže jako schopný správce státu, může být příštím volebním vítězem. Což nyní naznačují preferenční výzkumy, které ale prozatím nemohou mít žádnou zásadní vypovídající hodnotu, na to je příliš brzy.   

Nejde ale zřejmě pouze o jednostranný úkrok Starostů, podle některých jejich předáků jim totiž TOP 09 v Praze nenabídla společnou kandidátku. A Starostové možná zároveň také nechápou, proč se TOP 09 odtahuje od svého primátora Tomáše Hudečka, který se neprobojoval mezi místopředsedy strany, a jehož přitom Pražané nevnímají negativně. A zdá se jim, že problémy metropole s dostavbou Blanky a budováním prodloužené trasy metra A Hudeček vlastně jen zdědil po svých předchůdcích. S Hudečkem ovšem TOP 09 snad ani do komunálních voleb nepočítá. Třebaže jde v současnosti o nejvýše postaveného muže strany. Uvnitř zastupitelského klubu „Topky“ ale sahají po vedení města i jiní. O vládu nad Prahou tak mohou přijít příslovečným obratem ruky. Ale možná ještě bude všechno jinak a Kalousek, jednoznačný vůdce strany, znovu projeví své nesporné politické nadání. Pouhým opakovaným poukazováním na Babišovu údajnou minulost agenta StB a střety zájmů ale mnoho nezmůže.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…