Ondřej Kosina: Erdoganovy velmocenské plány krachují

30.07.2015 16:05

Tureckému prezidentovi R. Erdoganovi – dosud největšímu neoficiálnímu spojenci Islámského státu (IS) – se začala jeho geopolitická hra vymykat z rukou.

Ondřej Kosina: Erdoganovy velmocenské plány krachují
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Po útoku IS v tureckém městě Suruç se proti teroristům obrátil a začal je bombardovat. Souběžně však zahájil daleko masivnější leteckou kampaň proti kurdským milicím na území Iráku a Sýrie, které v této oblasti proti IS nejúspěšněji bojují. O co tedy Ankaře jde?

Když začala válka v Sýrii, Erdogan vsadil na ideologicky spřízněné Muslimské bratrstvo, dnes již zcela marginalizované. V rámci boje proti sekulárnímu režimu prezidenta Bašára Asada, který mu vadí především z ideologicko-nábožensko-mocenských důvodů, tak začal podporovat různé islamistické skupiny, které přes turecké území volně proudí do Sýrie, a jejich bojovníci jsou ošetřováni v tureckých nemocnicích. Poté, co se v syrském konfliktu výrazně prosadil Islámský stát, nazývaný v arabštině „Daeš“, Ankara pokračovala v neoficiální podpoře i tohoto expanzivního teroristického uskupení. Daeš vycházející ze sunnitského fundamentalismu – podobně jako Erdoganova strana AKP, i když v umírněnější podobě – je Ankarou vnímán jako nejmenší zlo. IS a Erdogan navíc mají společné nepřátele – Kurdy a Asadův režim. Turecko, členský stát NATO, se tak stalo neoficiálním spojencem největší a nejbohatší teroristické organizace na světě.

Poté, co IS zaútočil na tureckém území, se situace změnila a Erdogan nemohl tento útok nechat bez povšimnutí, byť smrt tří desítek tureckých a kurdských levicových aktivistů ho jistě příliš nemrzela. Aby se neřeklo, zahájil letecké útoky na pozice IS, avšak zároveň daleko masivnější bombardování kurdských milicí v Iráku a Sýrii, ačkoliv útok na syrské Kurdy popírá. Kurdské milice jsou v této oblasti nejschopnějšími bojovníky proti rozpínavému Daeši. Nabízí se otázka, co je nyní Erdoganovou prioritou – oslabit IS nebo Kurdy? Ačkoliv útočí na obě vzájemně znepřátelené strany bojující v syrském konfliktu, hlavním cílem je pochopitelně likvidace kurdských pozic, čímž ovšem výrazně napomůže IS, protože mu na severovýchodě Sýrie a Iráku už nebude mít kdo vzdorovat. Kurdové v poslední době dosáhli významných úspěchů a postoupili na další území ovládaná Daešem – dostali se až do vzdálenosti padesáti kilometrů od města Rakká – metropole IS.

Erdogan sice od počátku podporoval destabilizaci Sýrie, ale zřejmě si v opojení velmocenskými novoosmanskými ambicemi neuvědomil, jaké nebezpečí to pro Turecko může znamenat. V rozvrácené Sýrii a Iráku (ten je destabilizován již od roku 2003), získali Kurdové jedinečnou příležitost k národní emancipaci a v boji proti terorismu i podporu Západu. Pokud by došlo k secesi syrských a iráckých Kurdů a jejich spojení v jednom státě, je přirozené, že budou chtít do tohoto útvaru zahrnout i jihovýchodní oblasti Turecka tvořící nejrozlehlejší území Kurdistánu (194 400 km2) s nejpočetnější kurdskou populací (11 – 14 milionů), což by znamenalo ohrožení územní integrity Turecka.

Tureckému autoritářskému prezidentovi se tak ve světle posledních událostí zcela rozplynul sen o novoosmanské expanzi, jejímž počátkem mělo být ovládnutí Sýrie. Naopak se dostal do defenzivy a bojem proti Kurdům se snaží odvrátit rozpad vlastní země. Od Kurdů nelze očekávat, že ponesou hlavní břemeno boje proti IS a nebudou za to chtít žádné kompenzace. V současnosti je idea nezávislého státu – se základnou na území iráckého Kurdistánu, který je de facto (nikoliv de iure) už nyní nezávislý – historicky nejblíže svého naplnění.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…