Ondřej Kosina: Mohutná vlna solidarity s Řeckem v Latinské Americe

08.07.2015 18:57

Latinskou Ameriku ovládla vlna solidarity s Řeckem, která nejvíce rezonuje ve Venezuele a na Kubě. Jižní část amerického kontinentu má rovněž bohaté zkušenosti s „pomocí“ MMF a neoliberálními reformami z konce 20. století, které vedly k prudkému nárůstu chudoby a poklesu životní úrovně.

Ondřej Kosina: Mohutná vlna solidarity s Řeckem v Latinské Americe
Foto: Archiv Ondřeje Kosiny
Popisek: Ondřej Kosina

Od ledna, kdy se SYRIZA dostala v Řecku k moci, udržují Caracas a Atény velmi intenzivní vztahy. Premiér Alexis Tsipras často cituje zesnulého Huga Cháveze jako zdroj inspirace a obdivu. Venezuelský prezident Nicolás Maduro vzkázal do Atén, že „cestou vpřed je zlomit okovy mezinárodního finančního kapitálu a MMF“ a pogratuloval Řekům k výsledkům referenda, ve kterém odmítli podmínky věřitelů k další „pomoci“, přičemž toto referendum považuje i za vítězství Latinské Ameriky. Během oslav venezuelského státního svátku Dne nezávislosti za přítomnosti řeckého velvyslance Maduro prohlásil: „Řecko dalo světu lekci a řeklo finančním teroristům a evropským elitám, že se nebude plazit po kolenou…“ Tento projev interpretoval opoziční pravicový tisk jako důkaz, že Maduro vede zemi po vzoru Řecka také k bankrotu.

Jako alternativu brutálních úsporných opatření z dílny Trojky Maduro zmínil latinskoamerický projekt regionálního rozvoje v čele s Venezuelou, kde programy jako PetroCaribe – na rozdíl od evropského neoliberalismu – podporují pokrok a vzájemnou solidaritu zemí po staletí decimovaných kolonialismem a imperialismem. Venezuela v minulosti nezištně pomohla mnoha sesterským latinskoamerickým zemím v nouzi – stačí vzpomenout státní bankrot Argentiny v roce 2002 nebo dlouhodobou rozvojovou pomoc Kubě.

K výsledku referenda gratuloval premiéru Tsiprasovi v osobním dopise z 6. července i bývalý kubánský revoluční vůdce Fidel Castro. V úvodu dopisu nejprve zmínil, že Řecko je na Kubě velmi populární díky své slavné kultuře, filozofii, umění a historii, a to nejen antické ale i moderní, kdy Řekové za druhé světové války statečně bojovali proti nacistické okupaci. Tsiprasovi vyjádřil důvěru a popřál mu mnoho úspěchů. 

Současná situace Řecka je v lecčems podobná situaci některých zemí Latinské Ameriky v osmdesátých a devadesátých letech. Radikálně levicové vlády se zde zrodily právě v reakci na dluhovou krizi a následné neoliberální experimenty a politiku škrtů v režii pravicových vlád, které způsobily prudký nárůst chudoby, polarizaci společnosti a pokles životní úrovně. Hugo Chávez byl zvolen prezidentem v roce 1998 po dekádě tvrdých a nepopulárních ekonomických opatření vnucených Venezuele MMF. Chávez slíbil vybudovat ekonomiku na principu sociální spravedlnosti a otevřít politický systém přímé občanské angažovanosti. Bolívarovská ústava byla schválena referendem v roce 1999 a bezprostředně poté došlo k rozkolu mezi Venezuelou a finančními institucemi v čele s MMF. 

Zdroje:  

http://venezuelanalysis.com/
http://www.juventudrebelde.cu/cuba/2015-07-06/carta-de-fidel-a-alexis-tsipras-primer-ministro-de-grecia
https://cs.wikipedia.org/wiki/Petrocaribe

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka