Ondřej Kosina: Žádaná Kuba

18.05.2015 19:32

Ve dnech 10. – 12. května se uskutečnila historická návštěva francouzského prezidenta F. Hollanda na „ostrově svobody“ v rámci jeho karibského turné po francouzských zámořských územích a Haiti. Jako přelomovou ji lze hodnotit proto, že se jednalo o vůbec první státní návštěvu francouzské hlavy státu na Kubě v dějinách a první návštěvu evropského prezidenta od začátku détente mezi Kubou a USA v prosinci 2014.

Ondřej Kosina: Žádaná Kuba
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

Paříž a Havana přitom navázaly diplomatické styky už v roce 1902, krátce po vyhlášení nezávislosti ostrova a první vzájemné kontakty sahají na přelom osmnáctého a devatenáctého století. Skutečnost, že socialistickou Kubu navštívil ze západních státníků jako první socialistický prezident Francie, je spíše symbolická. François Hollande se v Havaně setkal s prezidentem Raúlem Castrem, ale vrchol jeho návštěvy představoval hodinový dialog s legendárním vůdcem revoluce, osmaosmdesátiletým Fidelem, jehož nazval „mužem, který tvořil historii“. Hovořili spolu mimo jiné o historických vazbách mezi oběma zeměmi a o mezinárodní situaci.

Francouzský prezident přiletěl do Havany v neděli v noci a zdržel se do úterního rána. Během třiceti hodin musel zvládnout nabitý program zahrnující setkání s univerzitními studenty, účast na podnikatelském fóru a procházku ulicemi metropole. V přednášce na Havanské univerzitě vyzval k ukončení americké blokády a zrušení obchodního embarga, které nesmírně poškodilo rozvoj kubánské ekonomiky. Zdůraznil, že od počátku devadesátých let Francie v OSN každý rok hlasovala pro ukončení americké blokády. Neopomněl zmínit význam role Kuby v Latinské Americe a v mírovém procesu v Kolumbii. Hollande ocenil obětavou práci kubánských lékařů při boji s epidemií eboly v Africe a vysokou úroveň vzdělanosti na „ostrově svobody“. Se svým protějškem diskutoval o různých tématech světové politiky a sdílel názory na pozitivní stav bilaterálních francouzsko-kubánských vztahů a široký potenciál jejich dalšího rozvoje. Návštěvu je nutné vnímat v kontextu procesu uvolňování napětí mezi Havanou a Washingtonem a úsilím o uzavření dohody o politickém dialogu a spolupráci mezi Kubou a EU. Hollande přislíbil, že udělá vše možné pro sblížení Bruselu s Havanou. Ohledně vztahů s EU Castro zdůraznil význam nadcházejícího summitu mezi Evropskou unií a Společenstvím latinskoamerických a karibských států (CELAC).

Během státní návštěvy bylo podepsáno několik smluv na poli vědeckého výzkumu, univerzitního vzdělávání, kulturní spolupráce, zdravotní péče, energetiky a zemědělství. Došlo i na setkání zástupců desítek firem z obou zemí. Ropná společnost Total získala právo na průzkum ložisek ropy u pobřeží ostrova ve spolupráci se státní společností CubaPetroleo. U kubánských břehů v Mexickém zálivu se údajně nacházejí miliardy barelů ropy. Na závěr François Hollande poděkoval Raúlu Castrovi za velmi užitečnou návštěvu a předpověděl, že na Kubu v brzké době zavítá mnoho dalších prezidentů.

Význam Kuby v Karibské oblasti i její strategickou pozici v regionu dokládá intenzivní diplomatická aktivita v poslední době. Na ostrov nedávno zavítal guvernér státu New York se zástupci řady amerických firem. Na VII. summitu OAS v Panamě spolu vůbec poprvé od revoluce z roku 1959 jednali kubánský a americký prezident. Kuba zároveň udržuje intenzivní vztahy i se svými dlouholetými spojenci. Začátkem května zavítal Raúl Castro na třídenní státní návštěvu Alžírska, aby se setkal se svým protějškem Abdalazízem Buteflikou a hovořili spolu o aktuálních událostech světové politiky, zejména v Africe, arabském světě a Latinské Americe. Alžír a Havanu pojí nejen úzké politické a ekonomické vazby z dob studené války, kdy Alžírsko intenzivně spolupracovalo se sovětským blokem a v zemi působili kubánští zdravotníci, ale i stejný pohled na řešení mnohých problémů současného světa. Na závěr připomeňme, že v září má do Havany přiletět papež František.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.