Ondřej Mrázek: Americký med kolem české huby

21.07.2013 21:25

Americký šéf japonsko-americké společnosti Westinghouse slíbil tento týden Kanadě totéž, co docela nedávno při mediální kampani za vítězstvím v tendru na dostavbu Temelína sliboval osobně už Česku. Jde o obchodnickou lest, nebo má tak krátkou paměť?

Ondřej Mrázek: Americký med kolem české huby
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Když vám někdo slíbí, že s vámi rozjede výhodný obchod, a pokud s ním do toho tedy opravdu půjdete, získáte exkluzivní právo včetně šťavnatých bonusů pro další společný byznys do budoucna, je to určitě důvod k radosti. Jenomže jakmile se potom dozvíte, že stejný člověk o pár týdnů později slíbil přesně totéž, co vám, někomu jinému, cítíte se obelháni a podvedeni.

Rozpaky mezi českými průmyslníky proto tento týden vyvolalo vyjádření generálního Dannyho Rodericka, ředitele americko-japonské společnosti Westinghouse, která se účastní tendru na výstavbu nových bloků jaderné elektrárny v kanadském Onatáriu, že pokud v tendru na dostavbu kanadské elektrárny zvítězí, poskytne do budoucna výhodné zakázky pro výstavbu jaderných elektráren po celém světě právě firmám a průmyslovým podnikům z Ontária a celé Kanady. Nebylo by na tom nic divného, kdyby nenasliboval přesně totéž docela nedávno průmyslovým podnikům a firmám v České republice. Nabízí se otázka, jestli nemá pan ředitel krátkou paměť, případně který z totožných slibů v Česku a v Ontáriu tedy vlastně myslel vážně.

„Vybrali jsme si více než 40 kanadských společností, aby nám pomohly spolupracovat na vývoji a výrobě reaktoru AP1000 a získaly tak podíl z našich dalších zakázek na výstavbu jaderných elektráren po celém světě,“ prohlásil Roderick na pompézní recepci pro desítky představitelů kanadských průmyslových podniků jen několik dní před konečným rozhodnutím o vítězi tendru na jadernou elektrárnu o výkonu přibližně 2000 MW. „Rozhodli jsme se spolupracovat právě s kanadskými podniky, protože víme, že jejich produkce je vysoce spolehlivá a kvalitní. Kanadě to pomůže vytvořit množství lukrativních pracovních míst, protože se bude moci podílet na naší expanzi na globální energetické trhy,“ dodal.

Podivuhodné je, že přesně stejné argumenty použil při vábení představitelů českého průmyslu v České republice. Jen s tím rozdílem, že tehdy byly pro Westinghouse objektivně nejspolehlivější a nejkvalitnější ne kanadské, ale české firmy. Ty se přitom paradoxně na globálním jaderném trhu už poměrně úspěšně prosadily – jenomže ne jako dodavatelé japonsko-americké společnosti Westingouse, ale jeho konkurenta v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, ruské korporace Rosatom. Že by omyl, nebo nedorozumění? Těžko...

Svět je velký a Česká kotlina od Niagarských vodopádů daleko, jenomže v dnešním světě se informace šíří rychleji než může být někomu příjemné. Pro český průmysl by mělo být Roderickovo faux pas varováním, aby se držel právně garantovaných smluv a dohod, a nenechal si omámen lákavými sliby mazat med kolem huby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Mrázek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …