Ondřej Mrázek: Francouzi větří čínskou šanci, Westinghouse má průšvih

09.08.2013 12:50

Obří cirkulární čerpadla pro reaktor AP 1000 čínské jaderné elektrárny Sanmen, kterou staví japonsko-americká jaderná korporace Westinghouse mají vadné součástky, přehřívají se a mohly by se stát bezpečnostním rizikem.

Ondřej Mrázek: Francouzi větří čínskou šanci, Westinghouse má průšvih
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Z Čínské národní jaderné korporace (CNNC) se proto ozývají hlasy pro přehodnocení spolupráce s Westinghousem. Čína, která se chystá na plánovaný „jaderný energetický skok“ a hodlá v příštích letech postavit desítky jaderných elektráren, tak může překvapivě změnit svůj dosud velice vstřícný postoj k japonsko-americkému konsorciu Westinghouse. Otevírá se tak nečekaná šance pro francouzské firmy a jejich reaktorové technologie EPR. Jejich ofenzivu navíc podporují i významné čínské firmy.

Hlavní výkonný ředitel společnosti Curtiss-Wright Corp., která porouchaná čerpadla pro Westinghouse vyrobila,  Martien R. Benante počátkem srpna na tiskové konferenci oznámil, že pochybení se dopustila dodavatelská firma Wollaston Alloys, Inc., která je výrobcem některých součástek do čerpadel. Generální manager společnosti James A. Drake upřesnil, že došlo k ulomení lopatky čerpadla a přiznal, že by mohlo způsobit bezpečnostní rizika“. Dodal, že k závadě přispěl teplotní faktor.

Problém s cirkulačními čerpadly, která Westinghouse instaluje do bloků s reaktory AP 1000, není ničím novým, jen se o něm u nás příliš nepsalo. Čínští experti na něj ale poprvé upozornili Američany už v roce 2009. Firma Curtiss-Wright Corp., která je vyrábí, musela v roce 2011 odvézt a opravit další čerpadla, vrácená kvůli závadám a nyní došlo po dvou letech opět ke stejnému problému. Zpoždění stavby jaderné elektrárny Sanmen, které totžo pochybení způsobí, bude o to větší, že cirkulační čerpadla jsou hermetická, což vylučuje jejich rychlou opravu v Číně.

Technologie cirkulačních čerpadel je založena na bázi hermetických čerpadel pro americké jaderné ponorky, čerpadla pro AP 1000 jsou jejich obřími zvětšeninami. Jejich výkon a rozměry musí být ovšem dvacetinásobně větší, než ty z ponorek, takže jim při předimenzování výkonu hrozí přehřívání.


Experti z CNNC v reakci na zjištěné závady varovali, že s čerpadly pro AP 1000 jsou dlouhodobé problémy, které hrozí neúměrným prodražením stavby elektrárny v Sanmen, což by se negativně promítne do ceny vyráběné energie. Ekonomická efektivita přitom dosud byla jednou z hlavních výhod společnosti Westighouse na čínském trhu. Odhadovaná cena má převyšovat projektovou cenu energie vyráběné francouzskými reaktory EPR. Nevynucené chyby dodavatelů pro Westinghouse by mohly mezi potenciálními hráči o atraktivní tendry v rámci velkého čínského jaderného skoku ještě nečekaně zamíchat kartami.

 A pro krajany ještě douška. Ano, blok s reaktorem AP 1000 na JE Sanmen je analogický s tím, jaký by se v případě vítězství Westinghouse stavěl u nás, v Temelíně. Měl být takzvaným blokem referenčním. Aby se ukázalo, jako to funguje. Zatím moc ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Mrázek - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…