Ondřej Mrázek: Proč nevyhlašovat Rusku válku

20.03.2014 10:16

Bývali Čechové statní junáci, ale bývali zároveň hrdí na svůj nadhled, šikovnost a ironii. Na schopnost ocenit situaci a zachovat se za daných podmínek přiměřeně a chytře. A taky na to, čemu se říkávalo český humor.

Ondřej Mrázek: Proč nevyhlašovat Rusku válku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Na pozadí toho, jak někteří čeští politici a většina médií reagují na nejnovější dění na Krymu, to ale vypadá, že národ dobrých vojáků Švejků ztrácí nervy a mění v rozzuřené válečné štváče. Tradiční strach z Ruska lomcuje stále nervóznějšími a  neurotičtějšími Čechy jako adrenalin, mění se v nenávist a zášť, zraje ve velkohubé výzvy k otevřenému nepřátelství vůči všemu ruskému, výzvy ke studené válce.

Je s podivem, jak rychle jsme se my, Češi, odkojení protiválečným humorem Voskovce a Wericha, Jaroslava Haška a vychovaný hurónským smíchem nad literárním obrazem dobrého vojáka Švejka na invalidním vozíku, zuřivě mávajícího berlemi a volajícího „Na Bělehrad!!!“ - jak rychle jsme se nechali zlákat politiky šavlujícími rukama a hrozícími Rusku pěstí. Přičemž nejusilovněji a nejzuřivěji hrozí ti, kteří by za svoje pletichaření sami zasloužili.

„Když se takto chová diktátorský stát, je třeba mu dát do zubů. Tady bych o právu na sebeurčení nemluvil," prohlásil například senátor Jaroslav Štětina. Právě on je jedním z iniciátorů otevřeného dopisu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, který jej vyzývá, aby zakázal vydávání českých víz ruským občanům, zmrazil jejich konta v České republice a zastavil vstup ruského byznysu do země. K pokřiku, který připomíná štěkání rozlíceného pudla na slona, se přidali bývalí ministři a profesionální nepřátelé Ruska Luboš Dobrovský, Michael Kocáb a Martin Bursík. Kde byli, když Američané vtrhli do Iráku a Afghánistánu? Proč nevolali, že je třeba dát Washingtonu do zubů?!

Štěstím v neštěstí je skutečnost, že rusko-ukrajinský konflikt přišel až nyní, a ne před rokem, kdy byl premiérem Nečas a šéfem diplomacie Karlem Schwarzenberg. To už by čeští vojáci mašírovali na východ.

Nevýrazný, ale racionálně uvažující Bohuslav Sobotka v reakci na otevřený dopis prohlásil, že to byl přesně ten způsob reakce, který by si měla Česká republika odpustit, protože hospodářské sankce vůči Rusku by se nám vrátily jako bumerang.

A měl pravdu. Vyhlašovat takto křiklounsky z Prahy Rusku válku, když bojová vozidla pěchoty stěží dojedou z Prostějova na Václavské náměstí – to není hrdinství a rytířský boj za pravdu a spravedlnost. To je trapné, hloupé a nebezpečné. A ještě navíc směšné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Ondřej Mrázek - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…