Ondřej Šlechta: Co stojí za dohodou Ruska a Íránu

23.01.2015 18:55

V úterý 20. ledna podepsali ministři obrany Ruska a Íránu dohodu o spolupráci ve vojenské oblasti.

Ondřej Šlechta: Co stojí za dohodou Ruska a Íránu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

O  podrobnějším obsahu dohody zatím nejsou známy oficiální bližší podrobnosti, i když se objevují náznaky, že by mohlo jít o dodávku protiraketového systému S-300, jak tvrdí například Reuters. Nicméně tradičně dobře informovaný server Debka.com s odvoláním na zdroje z ruských ozbrojených sil hovoří dokonce i o dodávkách podstatně modernějšího systému S-400.

Tisková konference obou ministrů více prozradila o politickém kontextu spolupráce. Zatímco ruský ministr obrany Šojgu hovořil o potřebě prohloubit spolupráci obou zemí, čelících společným hrozbám, jeho íránský protějšek Hosejn Dehqan zašel ve svých formulacích podstatně dále, když zmínil společný rusko-íránský potenciál čelit „zahraničně-politické agresi“ USA.

Obě země na Blízkém východě bojují proti Islámskému státu a chtějí udržet u moci syrský režim Bašára Asada. Jejich motivace však není stejná. Zatímco Moskva se obává především destabilizace Čečny a Dagestánu po návratu zdejších džihádistů domů a doufá, že Asad za ni do značné míry odvede „špinavou práci“, Írán intervenuje proti Islámskému státu především z náboženské potřeby vystoupit na obranu šíitských souvěrců. Skutečné důvody dohody leží ve vnitropolitických problémech obou zemí.

Politický boj v Teheránu

Silná protizápadní slova, kterými íránský ministr obrany Dehqan komentoval podepsání dohody, jsou ve skutečnosti pokusem vyrukovat s protizápadním praporem ve stupňujícím se boji mezi konzervativci a umírněnými reformátory v Íránu. Část konzervativního kléru v čele s ajatolláhem Chameneím a podporou Revolučních gard (ministr obrany Dehqan je příslušníkem Íránských revolučních gard) si nepřeje uzavření jaderné dohody, o které se západními státy jedná s posvěcením prezidenta Rúháního ministr zahraničí Džavád Zaríf. Dohoda s Ruskem zároveň přichází v době, kdy americký prezident Obama odmítl uvalit na Írán další sankce a krátce poté, co se stoupenci Rúháního dostali v Íránu do mírné převahy.

Rúhání nejprve na počátku loňského prosince obvinil Revoluční gardy z korupce a akumulace bohatství. Již dříve přitom omezil gardistům rozpočet. Další rána přišla na samotném konci loňského roku, kdy v přímém výpadu proti gardám prohlásil, že robustní raketový program za současného zaostávání v průmyslu a zemědělství podemílá sílu Íránu a národní prestiž.

Dohoda natruc?

V roce 2007 se Rusko zavázalo, že Íránu dodá raketový systém S-300, ale kvůli výhradám ze strany Izraele a USA dodávky v roce 2010 zastavilo. S ohledem na výrazné zhoršení rusko-amerických vztahů může být případná dodávka raketových systémů pokusem o diplomatickou protiofenzivu vůči Spojeným státům. V tuto chvíli také není jasné, zda zvěsti o dohodě nemohou být pouhým výstřelem s cílem zvýšit vyjednávací pozice Íránu před červnem 2016, do kdy je stanovena lhůta pro dosažení dohody o íránském jaderném programu.

Zájmem Ruska navíc ve skutečnosti může být nedohoda. Ve Spojených státech sílí kritika konání americké administrativy, která je údajně vůči Íránu až příliš vstřícná. Pokud k dohodě nedojde, rozhovory se zastaví a v Íránu zřejmě posílí konzervativní křídlo, které vystupňuje protizápadní rétoriku. To by mohla uvítat Moskva, jejímž zájmem je upnout pozornost Západu co nejvíce od svého příhraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty