Oskar Krejčí: Olympiáda a hysterie

05.01.2014 18:21

Ono se zas tak moc v roce 2014 nezmění: jakmile se společnost dostane do stavu entropie, každá změna směřuje k horšímu. Pak je nutné počkat na vnější impulz, který dodá novou energii. A Česku ani Evropské unii se moc nedaří. Po řadu let mají oficiózní media, především Česká televize, na tuto chorobu lék. Má podobu nejrůznějších variant propagandistické teze: „Možná to u nás občas za moc nestojí, ale jedinou alternativou je to hrozné putinovské Rusko!“ A tak se, občane, zklidni, važ si našich domácích nešvarů – mohlo by být hůř.

Oskar Krejčí: Olympiáda a hysterie
Foto: red
Popisek: Rusko

Hůře by samozřejmě mohlo být, ale ne na ruský způsob. Rusko, ta rozporuplná, krásná a nepochopená země, která je plná obrovských problémů, se prostě do Česka nechystá. Má svých domácích starostí dost. Navíc snaha vytvořit Euroasijský svaz, jakousi místní obdobu Evropské unie, mu v příštím desetiletí sebere jakoukoliv nadbytečnou zahraničněpolitickou činorodost.

Jenže ono hrozné Rusko chystá olympiádu. A tak je třeba rusofobii roztočit do nových, rychlejších obrátek. Všechno je tam špatné – dokonce horší než v Číně před olympiádou v Pekingu. Zveličování nedostatků a zamlčování úspěchů dosahuje na veřejnoprávní obrazovce až směšných rozměrů. Všechno se hodí: ekonomické problémy Ukrajiny i pomoc z Moskvy, prezidentská amnestie pro oligarchu či punkerky, útok Greenpeace na ropnou těžební věž či „povstalci na Kavkaze“ vraždící civilisty (což je v případě útoků v jiných zemích i pro slovutné televizní redaktory definice  terorismu). Rusko se ve zprávách a komentářích mění na temnou asijskou sílu.

Copak si však lze představit Evropu bez Puškina, Čajkovského, Rjepina, Šolochova, Gagarina – či Žukova? Rusko je jiné než Česko. Právě tak jako je jiné Španělsko, Řecko nebo Německo. Rusko je ovšem navíc velké, moc velké. I proto všechny pokusy udělat z něho loutkový stát selhávají. To by ale neměl být důvod k předolympijské hysterii, ale jeden z podnětů k hledání cest k jeho pochopení. A ke spolupráci s ním. Třeba jen proto, že podle analytiků společnosti Goldman Sachs by Rusko mělo být kolem roku 2020 ekonomicky nejsilnějším státem Evropy.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…