Otázka týdne z VZP XIV.

06.04.2016 15:49

Má pacienta s cukrovkou ošetřovat jeho praktický lékař, nebo vždy diabetolog? Dojíždím stále na kontroly na diabetologii, i když už jsem prakticky bez problémů a mám jen někdy mírně zvýšenou glykémii.

Otázka týdne z VZP XIV.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Pacienta s diabetem 2. typu, který nemá žádné komplikace, by měl sledovat jeho praktický lékař. VZP podporuje to, aby v ordinacích praktických lékařů byla – v rámci komplexní péče o registrované pojištěnce – zajištěna též péče o nekomplikované diabetiky 2. typu. Pak mohou mít specialisté větší prostor a čas věnovat se léčbě diabetiků 1. typu a těžších případů diabetiků 2. typu. Výkon pro péči o nekomplikovaného diabetika 2. typu proto VZP praktickým lékařům hradí nad rámec kapitační platby a mají také možnost provádět sledování hladiny glykovaného hemoglobinu přímo ve své ordinaci bez nutnosti odesílat pacienta na vyšetření do laboratoře.

Praktický lékař má samozřejmě navíc možnost kdykoli během péče o nekomplikovaného diabetika 2. typu daného pacienta odeslat ke konzultaci nebo kontrolnímu vyšetření ke specialistovi –diabetologovi.

VZP vnímá péči o diabetické pacienty jako jednu ze svých priorit, především s důrazem na primární a sekundární prevenci onemocnění. Základem jsou preventivní prohlídky u praktických lékařů, při nichž je v 18 letech a následně pak po 40. roce věku ve dvouletých intervalech prováděno zjišťování glykémie (hladiny cukru v krvi); u těhotných žen je povinnou součástí doporučených postupů provedení orálního glukózového testu. Na správné provádění preventivních prohlídek klade VZP velký důraz – nejen, že jsou hrazeny praktickým lékařům nad rámec kombinované kapitačně-výkonové platby, ale jsou i bonifikovány.

VZP samozřejmě plně hradí všechna potřebná indikovaná vyšetření i léčbu diabetických pacientů v ordinacích specialistů – oftalmologů, nefrologů, internistů, kardiologů a dalších, a tuto léčbu nijak nelimituje. Všechny potřebné léčivé přípravky jsou v systému veřejného zdravotního pojištění při dodržení pravidel pro jejich úhradu dostupné jak specialistům – diabetologům, tak i praktickým lékařům. Jenom zdravotnické prostředky jako glukometry, diagnostické proužky na stanovení glukózy, aplikátory inzulínu, injekční stříkačky a jehly, inzulínové pumpy a další pomůcky musí předepisovat diabetolog, a ten také má pacienty, kteří je potřebují, ve své péči.

Připomenut můžeme, že v letošním roce opět mohou diabetici, kteří jsou klienty VZP, získat finanční příspěvek např. na prostředky k dezinfekci kůže, na nákup diagnostických či testovacích proužků aj. Tento příspěvek mohou čerpat jak děti, tak dospělí – více informací najdete na www.klubpevbehozdravi.cz.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …