Paní ministryně, stal se přesný opak toho, co jste avizovala

09.04.2020 17:08

Žádost Asociace realitních kanceláří ČR a Hospodářské komory hlavního města Prahy ministryni financí Aleně Schillerové

Paní ministryně, stal se přesný opak toho, co jste avizovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

JUDr. Alena Schillerová, PhD.
místopředsedkyně vlády a ministryně financí

V Praze dne 2.4.2020

Vážená paní ministryně,

obracíme se na Vás za Asociaci realitních kanceláří a Sekci realitního zprostředkování při Hospodářské komoře hlavního města Prahy, se žádostí o řešení situace kolem avizovaného zrušení daně z nabytí nemovitostí.

V první řadě chceme uvést, že zrušení daně z nabytí nemovitostí, které uleví našim klientům, vítáme.

Aktuální situace, kdy v minulých dnech bylo oznámeno, že tento krok chcete zavést a následně do dnešního dne nedošlo k projednání na vládě, však znamená zásadní zastavení realitních transakcí a tím i ohrožení přísunu finančních prostředků pro osoby, které nemovitosti prodávají, včetně problémů v činnostech několika profesí na obchodních případech spolupracujících. Stal se tedy přesný opak toho, co jste avizovala, že chcete rozhýbat realitní trh.

Drtivá většina klientů, kteří chtějí zakoupit nemovitost, vyčkává s podpisem patřičných kupních smluv do jasného sdělení, jak to s daní z nabytí nemovitosti bude.

Nelze tak realizovat realitní transakce, nelze čerpat hypotéční úvěry, prodávající nemovitostí, kteří očekávají potřebné finanční prostředky, nevědí, kdy je budou mít k dispozici. Na středeční tiskové konferenci po jednání vlády bylo uvedeno, že se o této problematice bude jednat příští týden na koalici. Paní ministryně Maláčová následně uvedla, že si dokáže podporu představit pro mladé rodiny a pro tzv. prvoprodeje. Tato prohlášení však vzbudila v široké veřejnosti ještě další a větší nejistotu.

Velmi zdvořile Vás žádáme o konkrétní informace a sdělení, zdali zrušení daně z nabytí nemovitostí bude projednáno na vládě, v jakém termínu a kdy očekáváte zavedení po projednání v legislativním procesu. Abychom mohli uklidnit klienty, tak společně s tím Vás žádáme o potvrzení informace o zpětné účinnosti, tak jak bylo avizováno v tiskové zprávě uveřejněné na webové stránce ministerstva financí. Tato zpětná účinnost by měla být stanovena nejpozději k termínu prvotního prohlášení v médiích, neboť pozdější uvedení postihne nespravedlivě řadu osob a způsobí faktické zamrznutí trhu v následujících dnech.

Předem děkujeme za vyhovění naší žádosti.

Ing. Arch. Jan Borůvka
Generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR

Robert Hanzl
Člen Asociační rady Asociace realitních kanceláří
Předseda sekce realitního zprostředkování při Hospodářské komoře hl. města Prahy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …