Pavel Černý: EU kontra Zombie nože...

28.02.2019 10:10

Rozsáhlá zpráva výboru pro terorismus, která mj. vybízí k zákazu nožů, schválená nedávno plenárním zasedáním Europarlamentu, je věc, která zarazila nemálo našich občanů, protože text je opravdu hodný zřetele.

Pavel Černý: EU kontra Zombie nože...
Foto: Archiv PČ
Popisek: Prezident spolku LIGA LIBE Pavel Černý, pplk. v.v.

Cituji:
"Plenární zasedání A8-0374/2018 ZPRÁVA o závěrech a doporučeních Zvláštního výboru pro terorismus ", stránka 51, bod "194. Vybízí členské státy, aby zvážily možnost stanovení zákazu nošení nožů bez pádného důvodu, zakazujícího především nejnebezpečnější nože, jako jsou zombie nože nebo motýlkové nože, a aby tato opatření prosazovaly i v prostředí internetu.
(MailScanner zjistil podvod na webove adrese "nam04.safelinks.protection.outlook.com". Zasadne neduverujte obsahu webu teto adrese: MailScanner zjistil podvod na webove adrese "nam04.safelinks.protection.outlook.com". Zasadne neduverujte obsahu webu teto adrese ZDE)

Dotyčný "návrh" přitáhl zaslouženě nemalou pozornost. Aby také ne. Muset možná do budoucna "prokazovat důvody" toho, že máme v kapse i jen malý zavírák, to popudí asi většinu obyvatel této země.

Nyní ale pomiňme onu základní znepokojivou stupiditu, tedy to, že z Bruselu přichází návrh (pardon, jen vlastně "jejich doporučení", jak se nedávno vyjádřilo zastoupení Evropské komise v Praze) na zákaz nošení VEŠKERÝCH NOŽŮ BEZ UDÁNÍ DŮVODU.

Nezabývejme se taktéž ani i tím, že zmíněný motýlkový nůž, tzv. Balisong, proslavený v přihlouplých akčních filmech 90. let, je díky své složitosti otevírání nejvíce nebezpečný svému uživateli - a že navíc jeho pohotovost pro užití je oproti jiným nožům (a to i kuchyňským) doslova tragická.

A zaměřme se dále jen na ony zmíněné, prý ultranebezpečné "ZOMBIE nože". Které jsou údajně takovým rizikem, že se dle již schválené zprávy evropským parlamentem mají omezit "i v prostředí internetu".

O co vlastně jde? I nás se totiž nyní lidé ptají: sakra, co to je ten tzv. Zombie nůž? Jejich zákaz a definice se nachází například v právu Velké Británie: “jedná se o nože mající ostří, ozubené ostří a obrázek nebo nápis (na rukojeti nebo čepeli), který naznačuje účel spočívající v násilném užití.” A je to...

Naše definice: prostě nevkusná módní (pardon za ten výraz) srágora, kterou by z nás asi ani nikdo nechtěl - a to ani do sbírky nožů, natož pak nosit. Navíc, pokud by chtěl skutečně někdo sehnat nějaký fakt vražedný nástroj, stačí prostě dojít do Obi či Hornbachu - a koupit si parádní mačetu od Fiskaru, třeba. Ač na ní není nic o Zombících s nápisem KILLER a není v typické ZOMBIE světlezelené signální barvě, popřípadě není též pokreslená lebkami, je to i nesporně mnohem kvalitnější a efektivnější nástroj, jak nějaké ty mnohde ve světě zcela zapovězené nože. Zde ale nejde o to, za chceme mít nějaké Zombie nože, ale prostě jen o princip...

Zatímco v Británii, kde nesmíte žádný nůž nosit, ale můžete (aby také ne - čímpak byste pak krájeli třeba chleba) mít nože doma - ale ty zmíněné démonické ZOMBIE NOŽE tam nesmíte ANI VLASTNIT (a obchodníci pochopitelně prodávat). U nás si je pro někoho KUPODIVU můžete nejen koupit (brrr, já takovou ohavnost například ani nechci - a to nože léta sbírám), ale vlastně i libovolně nosit. A to, což by asi vyvolalo zděšení nejen bruselských úředníků, ale i nejednoho občana západoevropských zemí, dokonce nosit neskrytě.

Nepřeženu: když půjdete ven na veřejnost a těchto "Zombie nožů", které jsou v západní Evropě brány pomalu něco jako atomová bomba, budete mít na sobě navěšených třeba i 10 kusů (kdo by to ale proboha dělal), nedopustíte se dle naší legislativy ničeho protizákonného. A přitom naše republika je dlouhodobě 6-7 nejbezpečnější zemí světa. Prostě, nože v České republice rozhodně nejsou problémem. Takže, nebude to zapříčiněno asi těmi noži - ani těmi Zombie, ani jinými.

Oproti tomu ve státech na západ od nás buď nesmí nosit především ty nože, které se dají otevřít jednoruč (byť by byly sebemenší). Anebo (Británie, Itálie, Holandsko) se nůž nesmí nosit prostě žádný.
Přesto je tam kriminalita i terorizmus na vzestupu a v Británii se počty pobodaných či pořezaných lidí každým dnem zvyšují geometrickou řadou. Jak to?
Že by to bylo ne ZLÝMI A NEBEZPEČNÝMI NOŽI, ale ZLÝMI A NEBEZPEČNÝMI lidmi?
A oni jich tam takových měli (čím dál) více, než my?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…