Pavel Čurda: Revoluční financování startupů davem? Angel investorem může být v USA každý

01.10.2013 14:59

Nedávné změny v zákonech otevřely startupům registrovaným v USA nové možnosti, jak získat peníze prostřednictvím tzv. equity crowdfunding. První pokusy už za sebou mají jak české firmy, tak investoři.

Pavel Čurda: Revoluční financování startupů davem? Angel investorem může být v USA každý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

A je to tady – revoluce ve financování startupů a začínajících firem. Firmy registrované v USA mohou nyní jednodušeji získávat peníze i od drobných investorů. Těm se zase otevírá možnost chytře investovat i menší částky, klidně už od 1 000 USD. Například tak, že kopírují investice těch nejlepších a nejznámějších. To, co dříve bylo doménou VC (venture kapitál) fondů – investice do firem v rané fázi – se otevírá všem.

Novou cestu otevřel tzv. equity crowdfunding, tedy investiční model, ve kterém může kdokoli získat za vložené peníze podíl ve firmě. V USA je tento způsob financování možný od dubna 2012. Teprve čerstvá úprava ale startupům umožňuje o tom, že shánějí peníze, veřejně informovat. A právě to posouvá tento model na úplně jinou úroveň: angel investorem může být každý (akreditace je ovšem stále nutná).

„Angel“ je investor, který vkládá peníze do začínající firmy. Dostane za to akcie, podíl ve firmě anebo tzv. convertible debt – tedy možnost „konvertovat dluh“ (peníze, které startupu půjčil) do akcií při dalším kole financování, většinou s nějakou pěknou slevou. Tedy – pokud se firmě daří….

Na změnu legislativy netrpělivě čekalo hodně investorů a startupů. Například Tim Ferriss (autor knih 4-Hour-Work-Week a angel investor do Evernote, Twitter, Uber, atd.) hned v první den, kdy změna začala platit, vyzval své fanoušky, aby investovali do stastupu Shyp (fastest and easiest way to ship packages), který se mu líbí. Sám vložil 25 000 USD a od zakladatelů dostal alokaci na syndikát na celkem 250 000 USD v investičním kole. Během pár hodin bylo „naraisováno“. O Shyp se zajímal také například investor a majitel Shipito.com John Vanhara.

Přes první úspěšné pokusy zatím na equity crowdfunding panují různé názory. Někdo si třeba myslí, že jde jen o moderní formu hazardu. Jiný varuje před katastrofickými dopady spojování nezkušených začínajících podnikatelů s nezkušenými investory. Převažují ale názory, že demokratizace financování začínajících firem má velkou budoucnost a mohla by pomalu nahradit VC (venture capital) fondy investující do startupů. V diskusích se začíná objevovat termín „social venture capital“.

Jak pomáhá AngelList

AngelList je americká platforma pro startupy, takový LinkedIn pro investory a vlastníky firem. Umožňuje firmám najít investory a investorům zase dobré začínající firmy. Po změně zákonů představil také novou funkci: AngelList Syndicates. Ta umožňuje, aby na sebe zkušený angel investor (jako například výše zmíněný Tim Ferris) nabalil další „anděly“, kteří se za poplatek ze zisku (tzv. carry, pohybuje se kolem 10 – 20 %) mohou podílet na jeho investici. AnglList pak za zprostředkování inkasuje 5 % fee.

Proč se mi AngelList líbí a jak ho nejlépe používat?

Kvalitní startupy mají možnost hledat světové investory už v rané fázi. Například mediálně známému Apiary.io (kde jsem akcionářem) na začátku velmi pomohlo, že přilákal investorskou angel celebritu Esther Dyson. Myslím, že toto jméno dost pomohlo získat v dalším kole důležité US investory, kteří teď firmu nakopnou o pár úrovní výš, jak o tom píše zakladatel firmy Jakub Nešetřil.

Díky syndikátům se pod vedením vybraných angel investorů nebo s pomocí „VC skautů“ financování startupů výrazně urychluje. Rychlé a levné financování je to, co startupy trápí – pěkně o tom píše Paul Graham.

Drobní investoři mají šanci najít nové příležitosti tím, že kopírují investice těch nejlepších. Z celebrit typu Tim Ferriss se stávají „mini VC fondy“. Můžete si najít pár individuálních investorů, kteří se vám líbí, a pokud se jim líbíte i vy, budete se automaticky podílet na jejich budoucích investicích. Investujte ale opatrně.

Osobně rád sleduji, co dělají zkušení investoři a rád se jimi nechám inspirovat (u investic do akcií např. na Wikifolio). AngelList ukazuje aktivitu investorských borců a s trochou snažení a networkingu se dá zainvestovat i do hvězdných startupů z akcelerátorů Y-combinator , 500startups, atd. K tomu mohou pomoci různé analytické nástroje. Já třeba používám na míru ušitý „alert&triggers“ nástroj využívající AngelList a Crunchbase API.

Mimochodem – nebylo by marné založit seed fond, který by investoval do startup příležitostí ve střední a východní Evropě, kterých kolem sebe vidím dost – buď přes AngelList syndikáty anebo přes nějaké offshore struktury. Kvalitní startupy v CEE se dají najít převážně v dobrých akcelerátorech a na startup akcích. Pokud by měl někdo zájem a neměl dost zkušeností, můžu mu pomoci založit v US firmu, napsat AngelList profil (s introduction) a získat dobré investory.

Startupy mohou přes AngelList také hledat zaměstnance.

Click2stream – AngelList po česku

V Česku jsou stovky andělských investorů, kteří investují ve stovkách tisíc Kč, mají čas setkávat se osobně se startupy, ale nemají možnosti zapojit zahraniční kapitál. „Díky postupnému rušení investičních omezení a platformám typu AngelList se množství investorů může minimálně stokrát zvýšit. A tím může stoupnout i množství zajímavých projektů, a to i mimo typické investiční obory,” říká Petr Ocásek, zakladatel Clik2stream.

Díky mému článku Petr oprášil svůj AngelList profil a jeho v USA registrovaný startup je tak asi první “českou” firmou, která má na AngelListu veřejnou nabídku. Firma je aktuálně připravena přijmout investici celkem až 750 000 USD ve formě konvertibilního dluhu, z toho část (až 285 000 USD) je vyhrazena pro online investice drobných investorů (již od 1 000 USD) přes AngelList. Lead investorem je John Vanhara.

Uvidíme, jestli Click2stream a John „budou mít koule“ na to využít plně potenciál AngelListu a půjdou i do modelu syndikátu (aktuálně nabízené syndikáty najdete zde), kde se ukáže networking kvalita investora. Bude John dobrý lead angel investor? Click2stream nabízí při konverzi – kterou prý očekává do dvou let – poměrně vysoký 30% diskont pro cenu akcie se stropem valuace na 20 milionech USD. “Jedna z pravděpodobných variant je, že koncem roku 2014 otevřeme další investiční kolo o velikosti řádově kolem 2,5 milionu dolarů. Existuje ale i šance, že se nám díky specifickému distribučnímu modelu bude dařit růst tak rychle, nebo naopak díky nějakému závažnému problému naopak tak pomalu, že další investici nebudeme potřebovat,” říká Petr.

Pokud by se tedy další plánovaná investice nerealizovala a nebylo by tedy podle jaké valuace zkonvertovat investice aktuálně nabízené na AngelListu, provede se konverze podle předem dané valuace, kterou Petr s lead investorem ještě vyjednává. Bude John garantem toho, že drobní online investoři budou mít stejné podmínky jako on? Anebo bude mít on a další větší investoři lepší konverzní poměry? Aktivita potenciálních investorů na profilu firmy na AngelListu je zatím poměrně malá. Možná by pomohlo více transparentních informací v profilu a hlavně aktivní přístup stávajících investorů (jedním z investorů je mimochodem také Michal Illich). Bude zajímavé sledovat, jak se tato česká účast na AngelListu vyvine. Za pár měsíců čekejte update.

Angel list versus tradiční VC

Mezi českými investory se o americké novince ví. Český VC matador Ondra Bartoš z Credo Ventures se sám chystá AngelList využívat. „Crowdfunding obecně, včetně syndikace na AngelListu, se mi líbí a považuju je za velmi zajímavý doplněk do skládačky možného financování startupu. Nicméně názory, že nahradí tradiční roli VCs, považuju za ukvapené – možná k investování do startupů přivede nové lidi, nicméně z povahy věci zůstane sofistikovanějším gamblingem,“ říká Bartoš. Pro VC fondy, které investují do zralejších firem, AngelList určitě nebude vhodný, ale Credo se prezentuje jako seed fond, takže čím dříve najde dobrou příležitost, tím lépe.

„Jsem moc rád, že USA zrušily 80 let starý zákaz ‚veřejné nabídky akcií‘ a bylo by fajn, kdyby ho ČR zrušila také,“ podotýká také Petr Ocásek. To ale asi nehrozí. Můžete do Německa (rád napojím na Tima Reinsche ze Seedmatch), UK (Seedrs nebo CrowdCube), anebo Skandinávie (Lasse Makela z Invesdoor). V UK, kde equity crowdfunding objevili, mají skvělý program SEIS, který dává daňové úlevy drobným investorů do startupů. Nechápu, proč česká vláda chystá šílený Seed Fond, a nezavede raději něco podobného.

V USA fungují samozřejmě i jiné platformy než AngelList – CircleUp, SecondMarket, EarlyShares a další. AngelList je ale raketa, kde podle mých zkušeností aktivně působí ti nejlepší investoři. AngelList si pár let jen hrál a budoval komunitu, ale se zavedením syndikátů našel skvělý byznys model, který je výhrou pro všechny. A má i dost peněz z posledního investičního kola.

Chcete mít opravdu globální startup? Od začátku networkujte na AngelList. Hledejte si mentory, investory ve vašem oboru, VC skauty, kteří vám pomohou se zviditelnit a získat kapitál. Angel investoři vám, stejně jako potenciální klienti, mohou pomoci verifikovat vaši službu a produkt už pár měsíců po spuštění. Nikdo vaši službu nechce a investoři nemají zájem? Dělejte něco jiného.

Financování startupů davem je revoluce. Kvalitním startupům umožní rychleji najít aktivní i pasivní investory. Akcelerátory a crowdfunding jsou sexy.

Crowdfunding ale nepřinese zázraky, jen lépe a rychleji oddělí zrno od plev. Na hodně frontách také přinese zklamání. Většině startupů se kapitál sehnat nepovede. VC fondy (early stage) budou muset inovovat, snížit anebo zrušit nesmyslná management fee, aby přežily. Některé VC fondy, jako například Sequoia, to již pochopily. Drobní investoři, kteří půjdou do investic bezhlavě, zaparkují svoje peníze do nelikvidních a časem bezcenných akcií a konvertibilních bondů. Chytří investoři, kteří budou používat AngelList a další crowdfunding platformy chytře, ale vydělají.

Pavel Čurda
Autor je investorem, VC skautem, mentorem a freelance novinářem přispívajícím na Lupu a TheNextWeb

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.