Pavel Janda: Kdo demonstroval 3. září na Václavském náměstí?

05.09.2022 10:25 | Komentář

Byl jsem jedním z účastníků sobotní protivládní demonstrace v Praze a byl jsem docela zvědav, jaké budou následné informace a reakce v mediích. Ještě dodávám, že jsem tam šel jako občan, nejsem členem žádné strany, hnutí či skupiny…

Pavel Janda: Kdo demonstroval 3. září na Václavském náměstí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest s názvem Česká republika na 1. místě. Naplněné Václavské náměstí chtělo demisi premiéra Fialy

Kupodivu na zpravodajských serverech jsem zaregistroval pouze jeden článek, který jako by svou rétorikou z oka vypadl rudému právu z 50-tých let – jednalo se o článek P. Šafra na serveru Forum24 s výmluvným titulkem „Fašistická spodina Putinových přívrženců zaplnila polovinu Václavského náměstí“. Na jeho konci se perlí např. poznání, že „V desetimilionové zemi je normální, že se pár desítek extremistů a primitivů projde po náměstí. Skutečný problém je, když se staví za agresivní fašismus cizí a nepřátelské mocnosti…“

Inu, alespoň jsem se dozvěděl, co jsem zač. Jinak ale kromě tohoto excesu jsem zaznamenal (na česká media) většinou celkem rozumné informace o této akci.

Pan premiér Fiala reagoval jak se dalo očekávat dle jeho svatého přesvědčení sdělením, že „Sobotní demonstraci na Václavském náměstí, které se účastní desítky tisíc lidí, svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům ČR“.  Inu, když myslí. Za mne podstatné je, o čem ta demonstrace byla a kdo a proč tam přišel!

A zde jsem u toho, na co bych rád upozornil. Podstatou některých reakcí – zejména politiků (na samotnou demonstraci či na následné sdělení premiéra) totiž bylo, že by se neměli účastníci odsuzovat (nálepkami proruských a protistátních extremistů) a je třeba pochopit, že ve skutečnosti tam přišli lidé, kteří mají strach co s nimi (v zimě...) bude a neví co dělat

Ukázkově je to patrné např. z reakce jihočeského hejtmana za ODS Martina Kuby na CNN Prima News: „Ty lidi na tu demonstraci vede obyčejný lidský strach, frustrace, najednou vidí věci které neumí řešit, některým nerozumí. ... Úkolem demokratické vlády, která chce, aby zůstala naše země na západě … je provést je tím“

Martina Kubu, stejně jako např. Jiřího Čunka (KDU-ČSL, nyní též hejtman) považuji za jednu z mála realistických osobností české politiky posledních let; oba zřejmě právě pro svou otevřenost a realismus byli následně z nejvyšších funkcí po umělých aférách odklizeni do krajské politiky, odkud pouze občas něco (trefně) komentují. I jeho vystoupení na CNN ve srovnání s ostatními politiky stran vládní koalice působilo rozumně a realisticky.

Dle mého je tu ale jedno „Ale“.

Tento typ vyjádření implikuje představu zmatených (nejlépe proruskými dezinformacemi pomýlených) občanů, kteří se plni strachu ocitnou někde na náměstí a se kterými musí moudrá strana (vláda) lépe komunikovat, neodsuzovat je a se znovu nabytou důvěrou je provést nelehkou dobou ku lepším zítřkům.

Nemohu si pomoci, ale přesně stejným způsobem reagovali na konci 80. let minulého století ti realističtější funkcionáři KSČ a její vlády (a zřejmě to mysleli i vážně), aniž by jim docházelo, že onen lid, který se najednou ukazuje na demonstracích (a nejde již jen o pár desítek přisluhovačů imperialismu) už nestojí o jejich přerod, zmoudření a další laskavé vedení…

Na sobotní demonstraci dle mého nebylo 70 tisíc (odhadovaných) ustrašených oveček, kterým je třeba lépe vysvětlit, aby se pěkně vrátili k bačovi do ovčína.

Tam se jak na straně řečníků, tak na zaplněném náměstí sešli rozumně uvažující lidé, kteří jsou dopálení fatální neschopností, amatérismem a arogancí vlády, které se zpronevěřila svému hlavnímu úkolu – sloužit lidem této země – a na místo toho servilně slouží komusi jinému (ať už je to zešílevší bruselská mašinérie, poblázněné zelené Německo, či snad Spojené státy, vedoucí skrze válečné ambice naší vlády svou válku s Ruskem)

Je toho více, nicméně dle mého toto je důvod, proč se tam ti lidé sešli a jasně (a slušně!) deklarovali, že nestojí o nějaké další signály či amatérské pokusy, nýbrž požadují okamžité odstoupení vládního slepence a jmenování úřednické odborné vlády (případně předčasných parlamentních voleb a nové rozdání karet).

Nesešli se tam tedy ustrašení nechápající lidé, nýbrž navýsost odvážní lidé, kterým je zcela jasno a kteří se rozhodli něco změnit.

Toto budiž jasně řečeno a toto by si měli dle mého právě ti realističtější politikové zejména z vládních stran pochopit. A jelikož myslím, že to dobře chápou, tak by se neměli bát to jasně pojmenovat. Už proto, aby se následných změn mohli s čistým štítem účastnit. Neboť byť éra této pomatené vlády zřejmě končí, ta další etapa se tak jako tak bez více stran neobejde.

Na závěr dodávám, že se samozřejmě mohu mýlit jako každý. Nicméně takový je můj názor a považoval jsem za správné jej uveřejnit.

A abych nezapomněl – oněm extrémním proruským svolavatelům bych s obdivem rád poděkoval za jejich nelehkou při přípravě akce.

Pavel Janda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…