Pavel Kohout: Malá úvaha o byrokracii

04.04.2015 13:41

Byrokracie je systém vlády, kde nejdůležitější rozhodnutí provádějí státní úředníci namísto volených představitelů, praví slovníková definice.

Pavel Kohout: Malá úvaha o byrokracii
Foto: archiv
Popisek: Pavel Kohout přijel na besedu do Zlína na pozvání Strany svobodných občanů.

Matematik a finančník Nassim Nicholas Taleb charakterizuje byrokracii jako systém vlády, který maximalizuje vzdálenost mezi těmi, kdo rozhodují, a těmi, kdo nesou zodpovědnost za rozhodnutí. (Známe to všichni: kdosi na ministerstvu vydá vyhlášku, která má zásadní význam třeba pro celé průmyslové odvětví, ale odpovědnost padá na někoho jiného. Odpovědnost za rozhodnutí, ale hlavně odpovědnost za plnění vyhlášky.)

Americký ekonom William Niskanen tvrdil, že racionálně se chovající byrokrat (tedy takový, který maximalizuje svoji moc) bude vždy a všude usilovat o navýšení svých rozpočtů, čímž silně přispívá k růstu moci státu. I toto známe velmi dobře: potřebujeme finance, abychom mohli dotovat to, a to, a ještě to.

Mezi českými čtenáři je dosti známý i britský historik, romanopisec a satirik Cyril Northcote Parkinson: Úředník se vždy snaží zvyšovat počet svých podřízených, nikoli svých rivalů: úředníci si navzájem přidělávají práci. Tolik Parkinsonův zákon byrokracie, který říká prakticky totéž, co Niskanen.

Existuje šance s byrokracií zatočit? Jen jedna: volit takové politiky, kteří ji nepodporují už ze samotného principu. A i když je to obtížné, je to přece jen možné.

Pavel Kohout,
ekonom

Ďáblův slovník ekonomie a financí je kniha Pavla Kohouta, kterou lze zařadit do dvou kategorií: kromě literatury faktu také do přihrádky humor. Kniha navazuje na původní Ďáblův slovník, který před více než sto lety publikoval známý cynik Ambrose Bierce, a místy připomíná i známého C. Northcote Parkinsona a jeho zákony. Se suchým humorem vysvětluje základní i složitější termíny světa financí: od peněz, dluhů a daní přes akcie, fondy a banky až po manželství, lásku, luxusní zboží a sexuální pracovnice, neboť i tato témata vlastně patří do financí. Stranou nezůstávají ani témata politicko-ekonomická: byrokrati, milionářská daň, Evropská unie, obecné blaho.

Cynické definice se mísí s výběrem kuriozit z reálného finančního světa a s řadou citátů. Terčem sarkasmu je ekonomie jako taková od Marxe po rakouskou školu (ačkoli k ní je slovník mnohem vlídnější). Odborníky i laiky pak zaujme vysvětlení, proč moderní ekonomie je tolik na štíru s předpovídáním téměř čehokoli. Slovníkový dodatek „Xenofobův stručný atlas světa“ rozšíří okruh vašich předsudků, pokud máte pocit, že trpíte jejich nedostatkem. Další abecedně řazený dodatek „Panoptikum slavných osobností a jejich neslavných malérů“ vám poskytne příjemný pocit vědění, že i největší figury světových dějin se dopouštěly hloupých chyb, kterých se vy můžete díky slovníku snadno vyvarovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.