Pavel Páral: ČSA a párky v rohlíku

01.10.2014 9:30

Vypadá to jako klasické předvolební pošťuchování, ale ve skutečnosti jde o neprofesionální nezvládání svěřeného resortu. Řeč je o aktivitách ministra financí Babiše, který vyrazil za záchranou ČSA, kontrolou peněz ve zdravotnictví a lepším řízení České pošty.

Pavel Páral: ČSA a párky v rohlíku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ve všech těchto případech nejde o selhání politické, jak v případě státního rozpočtu, kdy hnutí ANO fatalisticky akceptovalo fiskální politiku ČSSD, protože nemá žádné politické priority, natož priority fiskální. Zde jde o selhání čistě manažerská a odborná ze strany ministra, který pravil, že „maká“, funkce bude svěřovat jen „odborníkům“ a přinejmenším svůj úřad bude řídit jako firmu.

Nemocniční nákupy přístrojového vybavení, léků i spotřebního materiálu je jistě téma k řešení, které musí začít nějakou zásadní kontrolou. Pokud však vyvolám vzbouření ředitelů nemocnic, kteří jsou Babišovými auditory šikanováni a nemají vůbec nárok připomínkovat vzniklé nálezy a jsou velmi tvrdě pokutováni, tak pouze spolehlivě rozkopu cestu k nutné nápravě. A protože jde o kontrolu investic spolufinancovaných z EU, tak ještě poškozuji pověst země, v některých případech dost možná i hodně nespravedlivě, a vyvolám riziko dodatečných nákladů v podobě vratek do Bruselu. A když bych byl Andrej Babiš, tak bych se měl v tomto případě docela hodně na pozoru, protože můj investiční fond Hartenberg docela intenzivně investuje do zdravotnických zařízení ve střední Evropě, včetně Česka, a denunciování zařízení v konkurenčním vztahu pak docela zapáchá.

Česká pošta je pak docela jiný případ nepochopení fungování státu. Před komunálními volbami je nepředstavitelné, že by někdo přiznal, že mít poštu v každé Horní Dolní je drahá sranda a mělo by se s tím něco dělat, tedy chronicky ztrátové pobočky zlikvidovat. Lišácký ministr vnitra Chovanec si proto vybral nejvhodnější okamžik pro to, aby z ministerstva financí vypumpoval sedm set milionů korun na financování ztrátové sítě pošt. Pravda je, že prostě táhnout na hřbetu veřejnou službu a spolu s tím konkurovat DHL, je pitomost. A co včil? Babiš v zoufalství zvolil contradictio in adjecto a hlásí, že peníze nedá a pobočky musejí zůstat. Zasvěcený vnější pozorovatel se baví a pošťáci si klepou na čelo. Kde je to správné a odpovědné manažerské rozhodnutí zavřít ve firmě to, co se nemůže nikdy uživit a vydělat na platy svých zaměstnanců?

Ale úplně excelentní blamáž předvádí ministr financí ve svém vlastním resortu svou aktivitou kolem ČSA a celého Českého aeroholdingu. Kompletní personální čistku tam provedl bez znalosti poměrně dosti složitých souvislostí ve vztahu ke Korean Air. Označuje privatizační smlouvu za nevýhodnou pro stát, čímž Korejce, ale i nového majoritního akcionáře Travel Service poměrně dosti výrazně uráží a vyvolává nepřátelský postoj nejen u české charterové společnosti, ale především u jednoho z nejvýznamnějších leteckých dopravců světa, který mohl opravdu hodně zvednout hodnotu státního pražského letiště. A když v posledních dnech kritizuje další nezbytné propouštění, tak činí krok k definitivnímu zániku třetích nestarších aerolinek na světě. Prostě zásah do byznysu, který je o něco sofistikovanější, než prodej Kosteleckých párku v penamáckém rohlíku, se tak trochu nepovedl. Přitom už je čas, aby se něco téhle vládě konečně povedlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…