Pavlína Kvapilová: Před nadcházejícími volbami je důvěryhodnost zpravodajství ČT v sázce

11.08.2013 9:17

Stanovisko k současnému dění v ČT za mě coby člena vedení této instituce. Vzhledem k vážnosti situace považuju za důležité tento dopis zaslaný managementu dát k dispozici i veřejnosti.

Pavlína Kvapilová: Před nadcházejícími volbami je důvěryhodnost zpravodajství ČT v sázce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavlína Kvapilová

Vážený pane řediteli, vážení kolegové,

Současná situace kolem zpravodajství České televize může výrazným způsobem narušovat důvěryhodnost média veřejné služby před stěžejními volbami. Pro vážnost principů, které jsou ve hře, je dle mého názoru nutné, aby byly co nejdříve zodpovězeny obavy formulované ve včerejším prohlášení týmu Událostí, komentářů, stejně jako pochybnosti vznesené odbory. Jako člen managementu České televize považuji obecně za nezbytnou větší interní diskusi o zpravodajství, osobně jsem svůj postoj tlumočila opakovaně v minulosti i přímo panu generálnímu řediteli. Rozdílnost názorů není negativní, naopak, jejich konfrontace, faktická polemika a odborná diskuse je na půdě instituce jako ČT jednou z naprosto klíčových ingrediencí kvalitní veřejné služby.

Vyústění dění posledních dnů se podle mého názoru nemůže limitovat na debatu o tom, na jakém postu má být Daniela Drtinová, kterou považuji po dlouholeté společné práci na ČT24 za vynikající, odvážnou a nekompromisní profesionálku. Poslední vývoj vyžaduje hlubokou interní i celospolečenskou diskusi na téma veřejnoprávního zpravodajství.

Jde o zřetel na systémové nastavení, které bez ohledu na budoucí nejrůznější politické konstelace a personální obsazení postů v České televizi bude funkční, ve smyslu všech premis média veřejné služby v kontextu měnícího se světa, propojeného moderními technologiemi.

Z hlediska současné napjaté situace, kdy je před nadcházejícími volbami důvěryhodnost zpravodajství ČT v sázce, apeluji na včasnou úvahu o tom, jak vyvrátit pochybnosti. Například vytvořením transparentního editoriálního panelu, který by otevřenou diskusí řešil zásadní otázky zpravodajství ČT.

Stejně tak by měla tématu věnovat dostatečně velký prostor ve svém vysílání sama ČT – a to na novinářsky stejném principu jako když informuje o jiných událostech (tak, jak to předpokládá i Kodex ČT).

Jako vedení ČT máme obrovské pravomoci a zároveň obrovskou zodpovědnost. Televize veřejné služby musí sloužit občanům, a proto by mělo být podle mě jednoznačně v zájmu managementu hledání širokého konsensu, vyvracejícího podezření jako jsou ta, o kterých se momentálně diskutuje.

S pozdravem
Pavlína Kvapilová, výkonná ředitelka ČT Nová média 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Kvapilová

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…