Peter Kokavec: Chudí chudnou dál…

27.02.2012 7:32

…a mnoho těch bohatších také, jen jim to tolik nevadí. Vyplývá to z výzkumu veřejného mínění, který aktuálně zveřejnilo CVVM.

Peter Kokavec: Chudí chudnou dál…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Mezi obyvateli ČR, kteří označují životní úroveň svých domácností za špatnou, se téměř všichni (90%) shodnou v tom, že za svůj příjem dnes nakoupí a uhradí méně než před rokem. Pokles reálných příjmů konstatují ale i ti, kteří tvrdí, že jsou na tom lépe. Postupné znehodnocování měny totiž vnímají i členové téměř každé druhé domácnosti (43%) s dobrou životní úrovní a až tři čtvrtiny (74%) obyvatel, kteří životní úroveň své domácnosti hodnotí tak na pomezí, jako „ani dobrou, ani špatnou“.

Pokles reálných příjmů podle vnímání obyvatel aktuálně postihuje až dvě třetiny domácností. Každoročně se k tomu hlásí významná část populace, ale letos je podíl těch, kteří si pohoršili, nejvyšší za sledované období od roku 1994. Oproti minulému roku narostla skupina lidí, kteří si za svůj příjem mohou nyní nakoupit méně zboží a služeb o 19 procentních bodů; ze 47% na aktuálních 66%. Zároveň podíl těch, kteří si v tomto ohledu oproti minulému roku polepšili, představuje aktuálně jen pouhé 3%, což je historické minimum.

Aktuální míru znehodnocení měny hodnotí 45 % obyvatel jako přijatelnou. Mezi takto smýšlejícími jsou častěji zastoupeni příznivci pravicově orientované politiky a vládních stran ODS nebo TOP 09, vysokoškolsky vzdělaní a celkem pochopitelně také lidé s dobrou životní úrovní nebo ti, kteří dopady inflace nepociťují. Současná míra inflace je nepřijatelná pro 41% lidí a 14% toto nedokáže posoudit. Nepřijatelná je zejména pro důchodce, nezaměstnané, dále pro ty se špatnou životní úrovní a často také pro příznivce levice a nevoliče.

Velká většina (81%) obyvatel očekává znehodnocování měny i do budoucna, oproti minulému roku se inflační očekávání výrazně (o 18 procentních bodů) zvýšilo. Týká se to opět zejména těch chudších; osob se špatnou životní úrovní, nezaměstnaných a důchodců.

Podle analýzy Českého statistického úřadu měly na růst celkové hladiny, která se v roce 2011 zvýšila o 1,9%, dominantní vliv ceny potravin a nealkoholických nápojů a také ceny v oddíle bydlení, které zahrnuje také ceny vody, energii a paliva. Že právě růst těchto již beztak dynamicky rostoucích cen podpořila vláda uvalením vyšší DPH na potraviny, jde přímo proti solidaritě s příjmově slabšími. Což s dalšími vládními postoji, jako je třeba odmítání progresivního zdanění nebo omezení některých dávek, jen podporuje zhoršování životní situace příjmově slabších obyvatel.

Vyšlo na serveru Vaše věc, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …