Petice: Akademický senát PřF UP nedoporučuje přijetí navržené novely Statutu UP a Statutu CATRIN

14.12.2019 21:56

Výzva senátorům Univerzity Palackého ohledně zřízení vysokoškolského ústavu

Petice: Akademický senát PřF UP nedoporučuje přijetí navržené novely Statutu UP a Statutu CATRIN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice, ilustrační foto

V souvislosti s projednávaným návrhem novely Statutu Univerzity Palackého v Olomouci a Statutu Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN) na zasedání Akademického senátu UP v Olomouci dne 11. prosince 2019 podporuji přijaté usnesení AS PřF UP v Olomouci, ve kterém Akademický senát PřF UP nedoporučuje přijetí navržené novely Statutu UP a nedoporučuje přijetí navrženého Statutu CATRIN.

Na základě předložených materiálů a probíhající diskuse se domnívám, že současná podoba návrhu:

  1. Nezohledňuje výsledek vzájemné dohody mezi vedením PřF a zástupci center a nerespektuje kompromisní návrh v podobě „minimálních nepodkročitelných požadavků pro technickou dohodu“, který jednoznačně podpořil AS PřF.
  2. Představuje značné riziko pro zaměstnance PřF nedořešením klíčové otázky budov a přístrojového vybavení.
  3. Představuje ekonomické riziko pro chod jednotlivých fakult s ohledem na neznámou metodiku dělení příspěvků a dotací a s ohledem na absenci modelového výpočtu tohoto dělení na známých a ověřitelných datech.
  4. Neobsahuje vyhodnocení ekonomických rizik souvisejících s nenaplněním očekávaných příjmů nově vzniklého vysokoškolského ústavu.
  5. Nenaplňuje důsledně myšlenku integrace, neboť současná centra nebudou spojena, ale pouze přejdou pod nově vzniklou jednotku, kde se nadále budou řídit svými současnými statuty.
  6. ůže vést k dezintegraci dalších částí UP do různě velkých zájmových bloků vytržených z jednotlivých fakult a sdružených pod hlavičku vysokoškolských ústavů.
  7. Představuje oslabení akademické samosprávy v tom smyslu, že ústav nebude mít svůj akademický senát, jeho ředitel nebude volen a jeho zaměstnanci nebudou mít žádný vliv na chod ústavu.

Pracovníci Přírodovědecké fakulty UP

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…