Petice: Česko, vraťme děti rodičům

07.11.2014 10:56

My, níže podepsaní, jsme znepokojeni postupem norských orgánů ve věci bratrů Davida a Denise Michalákových, kteří, stejně jako jejich rodiče, jsou výhradně státními občany České republiky a byli v Norsku umístěni do pěstounské péče.

Petice: Česko, vraťme děti rodičům
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

My, níže podepsaní, jsme znepokojeni postupem norských orgánů ve věci bratrů Davida a Denise Michalákových, kteří, stejně jako jejich rodiče, jsou výhradně státními občany České republiky a byli v Norsku umístěni do pěstounské péče (příloha). Dle našeho přesvědčení došlo zásahem norského Úřadu pro děti (Barnevernet) a následným soudním řízením k porušení práv nezletilého Denise a Davida a jejich matky Evy; tyto zásahy vykazují znaky úřední zvůle a šikany českých občanů v Norsku. Za zásadní považujeme:

1. Rozdělení obou bratrů do dvou pěstounských rodin.

2. Nevyužití možnosti umístit bratry do pěstounské péče někoho z blízkých příbuzných, ačkoliv o to žádali (sestra Evy Michalákové, Zuzana Sovková, i její otec, Jiří Pavelka).

3. Nedostatečnou lékařskou péči zejména v případě Denise.

4. Omezení kontaktu matky se syny na dvě setkání po dvou hodinách ročně, ačkoliv nebylo prokázáno, že by dětem nějak ublížila, a o děti projevuje zájem.

5. Neumožnění samostatného kontaktu dětí s jejich dědečkem, panem Jiřím Pavelkou.

6. Nezajištění výuky českého jazyka pro oba nezletilé a bránění v používání jejich rodného jazyka při komunikaci s matkou.

Tím došlo dle našeho názoru k porušení jejich základních lidských práv, zejména potom práva na rodinný život dle čl. 8 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních lidských svobod a dále k opakovanému porušení Úmluvy o právech dítěte. Tato porušení stále trvají a jsou během času prohlubována. Norské úřady neprojevují žádnou vůli k nápravě.

Žádáme příslušné české orgány, jmenovitě předsedu vlády České republiky a ministra zahraničních věcí České republiky, aby nejen využili všechny možné zákonné prostředky, které jim dává právo české i právo mezinárodní, ale aby též aktivně jednali na politické a diplomatické úrovni s představiteli Norského království, to vše s cílem zabránit dalšímu porušování lidských práv Davida a Denise Michalákových a dosáhnout jejich návratu do České republiky.

Jménem petičního výboru jsou oprávněni jednat:

1. Mgr. Dora Boková, advokátka,

2. Mgr. Pavel Hasenkopf, advokátní koncipient,

3. MUDr. Jitka Chalánková, dětská lékařka, poslankyně PČR,

Ostatními členy petičního výboru jsou:

4. paní Věra Račická, zdravotní sestra,

5. Mgr. Soňa Svobodová, učitelka,

6. MUDr. Hana Pertlová, lékařka,

7. paní Hana Kunis, zdravotní sestra,

8. Bc. Pavel Pešan, regionalista, předseda OS Jeden domov,

9. Občanské sdružení Jeden domov, z.s., IČ 22878939, se sídlem Chlumecká 912, 198 00 Praha 9 - Kyje

10. Eleonora Studencová, babička dítěte neoprávněně odebraného rodičům ve Spojeném království a úspěšně vráceného na Slovensko,

11. Ing. Jiří Pavelka, dědeček Davida a Denise Michalákových,

12. Bc. Zuzana Sovková, teta Davida a Denise Michalákových,

a samozřejmě

13. paní Eva Michaláková, matka Davida a Denise Michalákových,

V Olomouci budou podpisové archy k dispozici od zítřejšího dne, tj. od čtvrtka 6.11. zde: Poslanecká kancelář TOP 09, Kateřinská 11. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…