Petice proti nemožnosti svobodného výběru školky

25.12.2015 16:37

Sněmovna začala projednávat novelu školského zákona, která může mít zásadní dopad na síť školek především ve větších městech. Jednou z chystaných změn je stanovení povinnosti vymezit školské obvody spádových mateřských škol, stejně jako v případě škol základních.

Petice proti nemožnosti svobodného výběru školky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

My rodiče vybíráme mateřskou školu pro své dítě podle různých kriterií. Jedni umístí dítě do nejbližší školky, aby to měli z domova ráno blízko, druzí volí raději blízkost pracoviště, aby dítě stihli odpoledne vyzvednout. Pro někoho je zásadní alternativní vzdělávací program, někdo volí podle sympatií k personálu. Zvažujeme velikost školky, otevírací dobu, reference školky, doplňkové aktivity a další aspekty. Jednu věc mají všechny tyto aspekty společnou, do budoucna se nebudeme muset trápit, do které školky dítě nastoupí.

Zavedení spádových oblastí školek může způsobit, že rodič nebude moci své dítě dát do školky, kterou si vybral. Mateřské školy budou mít povinnost přijímat přednostně děti žijící ve spádové oblasti.

Zavedení spádových oblastí školek nepřináší pouze omezenou možnost volby docházky do školky, kterou preferujeme, ale i nepopulární zásahy zřizovatelů do struktury mateřských škol. Zavedení spádových oblastí je v případech mnoha školek složité, ne-li nemožné.

Problém se týká především školek ve větších městech. Ta už pro případ schválení zákona připravují reorganizaci školek, jejich slučování atd. Taková opatření mohou být zejména pro menší školky zcela likvidační.

V návrhu zákona, § 179 odst. 3 zatím ministerstvo školství uvádí toto: Na vymezení školského obvodu spádové mateřské školy a pravidla zajištění podmínek předškolního vzdělávání dětí uvedených v odstavci 2 se použije § 178 odst. 2 až 4 obdobně. Navrhujeme tento odstavec zcela vypustit, případně doplnit do § 178 odst. 2 až 4 spojení „se mohou vymezovat“ školské obvody. Taková změna nechá organizaci spádovosti školek zcela na místní samosprávě.

Podpisem této petice, kterou následně předáme ministryni školství a poslancům, vyjadřujete svůj nesouhlas se současným zněním a podpoříte návrh na jiné znění zákona.

Veškeré další informace najdete na http://petice.rodicedetem.eu/.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…