Petice proti novele zákona o zaměstnanosti

02.01.2018 16:04

Petice proti novele zákona o zaměstnanosti 435/2004 Sb., účinné od roku 2018

Petice proti novele zákona o zaměstnanosti
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

V roce 2018 vstupuje v účinnost novela zákona o zaměstnanosti, zákona číslo 435/2004 Sb. Tato novela brání lidem s tělesným postižením vykonávat svoji dosavadní práci přes počítač a jiná zařízení z domova. Paragraf 78, odstavec 2, písmeno d, bod 2 ukládá povinnost mít jasné definovanou chráněnou dílnu na jedné adrese a mít více než 50 procent lidí s OZP v té dílně. To je podmínkou čerpání dotace na chráněná pracovní místa. Navrhovatelem je MPSV, údajně to také schválil Svaz zamestnavatelu zaměstnávající osoby se zdravotním postižením. Odůvodnění je takové, že se s dotacemi prováděli nějaké machinace.

Bohužel tady se dostáváme na úroveň diskuze, jestli zeměkoule je kulatá nebo čtverhranná. Viděl jsem ve svém životě v Brně šéfa chráněné dílny, který se natrasal jako páv na dotace, že on tady může něco dostávat a vést si soukromý podnik. A u něho bych nepracoval i kdyby to bylo v můj ekonomický neprospěch.

Ale máme tu neziskové organizace, které zjednodušeně řečeno dělají charitu, potřebují nízké provozní náklady, což ve 21.stoleti díky IT možné je, aby lidé komunikovali a pracovali na různých místech v Česku. Práci mohou dělat lidé tělesně postižení, kteří se mohou seberealizovat, mají náplň času a mají další finance, kdy oni nejsou závislí jen na ne moc velkém invalidním důchodu.

Změna tohoto zákona je neuvěřitelný paskvil, kdy bude za bílého dne okraden a připraven o práci tělesně postižený člověk, který nemůže chodit z bytu na jiné pracoviště, zvláště v zimě, za to nějaký libový frajer, provozovatel nějakého podniku se bude smát, že on akorát má dotace na dílnu.

Tato novela v Česku nic nevyřeší, jen budou vznikat nové dílny, kde budou neefektivní náklady na provoz. Přijdou o práci ti, co nemají možnost kvůli svému zdravotnímu stavu jít z bytu ani na brigádu.

Sociální pracovníci a zaměstnanci úřadu práce jsou tu také proto, aby úředně kontrolovali, jak je s dotacemi zacházeno a kontrolovali pravdivost tvrzení jednotlivých subjektů.

Marian Mario Artych, DiS.
člen rady spolku Free Will

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…