Petice proti zneužívání odkazu Jana Palacha italskými extremisty

14.01.2019 14:45

Letošní výročí sebeupálení se Jana Palacha je o něco významnější než výročí předešlá. Je tomu totiž celých 50 let od činu, který otřásl světem. Je proto zřejmé, že bude tomuto výročí dáváno mnohem více pozornosti než výročím předešlým.

Petice proti zneužívání odkazu Jana Palacha italskými extremisty
Foto: František Dostál
Popisek: Jan Palach, výřez

S rozhořčením jsme přijali zprávu, kterou přinesl list La Repubblica a v návaznosti na něj česká média, o chystaném koncertu ve Veroně, na kterém mají participovat hudební uskupení napojená na italskou krajní pravici. Jakožto členové a členky Studentské rady FF UK, tedy organizace, jež každoročně Palachův čin připomíná, se zásadním způsobem proti tomuto koncertu ohrazujeme. Za zcela odsouzeníhodné pak považujeme záštitu oficiálních míst, v tomto případě provincie Verona, nad tímto koncertem.

Palachův odkaz je i dnes stále živý, proto je potřeba si v této souvislosti připomenout, co je základním prvkem tohoto odkazu, který je více než jednoznačný. Jana Palacha, studenta Filozofické fakulty, motivovala k jeho radikálnímu činu touha po demokracii a humanitě. Hnutí identity a další krajně pravicová uskupení dezinterpretují tento Palachův odkaz již svou vlastní existencí. Je proto nemyslitelné a zcela nežádoucí, aby byl Palach takovýmito hnutími oslavován.

Italské dějiny jsou poznamenány epochou fašismu, avšak dnešní Itálie stojí na hodnotách demokracie, lidské svobody a rovnosti, tedy na hodnotách zcela neslučitelných s fašistickým hnutím. My, studenti a studentky FF UK, s těmito hodnotami zcela souzníme a jednohlasně říkáme NE koncertu ve Veroně.

My, níže podepsané a podepsaní, se připojujeme k prohlášení Studentské rady FF UK ze dne 4. ledna 2019 a žádáme skrze tuto petici následující:

1) Stažení záštity okresu Verona nad koncertem
2) Distancování se města Verona od koncertu
3) Odstranění jakékoliv souvislosti mezi koncertem a Janem Palachem

Studentská rada Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …