Petice za odvolání ministra kultury ČR Antonína Staňka

09.05.2019 15:00

Dne 18. dubna 2019 odvolal ministr kultury Antonín Staněk s okamžitou platností z funkce generálního ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Své rozhodnutí zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými a manažerskými pochybeními.

Petice za odvolání ministra kultury ČR Antonína Staňka
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

Vážený pane premiére, vážený pane předsedo,

Dne 18. dubna 2019 odvolal ministr kultury Antonín Staněk s okamžitou platností z funkce generálního ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Své rozhodnutí zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými a manažerskými pochybeními.

Vedením Národní galerie Praha pověřil ministr Staněk krizového manažera Ivana Morávka, který má situaci v instituci „konsolidovat“ a zároveň zajistit kontinuitu výstavních plánů, zahraničních spoluprací a přípravu klíčových projektů. Vedením Muzea umění Olomouc byl pověřen dosavadní zástupce ředitele Ondřej Zatloukal.

K naprosto nestandardnímu a bezprecedentnímu způsobu odvolání představitelů obou institucí chceme my – níže podepsaní zástupci kulturních institucí, organizací, iniciativ a občané – uvést následující:

Je nesporné, že navzdory dlouhotrvajícímu podfinancování činnosti Národní galerie Praha se generálnímu řediteli Jiřímu Fajtovi během relativně krátkého období od jeho nástupu do funkce v roce 2014 podařilo probudit do té doby „spící instituci“. Pod jeho vedením došlo k významným pozitivním změnám, které přivítala odborná i laická veřejnost. Násobně stoupla návštěvnost a svým výstavním programem se Národní galerie Praha zařadila mezi prestižní evropské výstavní instituce.

Je nesporné, že dva předchozí ministři kultury Daniel Herman a Ilja Šmíd neshledali v činnosti a hospodaření Národní galerie Praha ani Muzea umění Olomouc žádná vážná pochybení, která by vyžadovala jakákoli opatření či zásah ze strany MK ČR.

Je nesporné, že v současné chvíli je ohrožena kontinuita výstavních projektů a významných zahraničních spoluprací Národní galerie Praha a také finanční podpora ze strany partnerů a sponzorů, pro něž byla kredibilita této instituce zaručena právě profesionalitou a odborností Jiřího Fajta. Ohrožena je i plánovaná rekonstrukce budovy Veletržního paláce a vypsání mezinárodní architektonické soutěže, stejně jako budoucí spolupráce s Centre Pompidou v Paříži.

Ve svém prohlášení ministr Antonín Staněk mimo jiné uvedl, že není možné, aby pan Jiří Fajt „svým osobnostním selháním poškozoval jméno České republiky mezinárodně“. Jak dokazují pobouřené reakce zahraniční odborné veřejnosti – vyjádření představitelů 33 předních zahraničních kulturních institucí, které bylo zasláno premiéru Andreji Babišovi –, je to právě odvolání generálního ředitele Jiřího Fajta a související podaná trestní oznámení, které reputaci Národní galerie Praha a potažmo české kultury poškozují zásadním způsobem.

Zásadním způsobem ministr také poškodil dobré jméno a mezinárodní program Muzea umění Olomouc, když pro odvolání jeho ředitele Michala Soukupa použil zkreslené a zavádějící argumenty.

O případných personálních změnách ve vedení Národní galerie Praha se ještě v lednu letošního roku ministr Staněk vyjadřoval jako o „spikleneckých teoriích“. Také v případě Muzea umění Olomouc ministr v médiích prohlásil, že v instituci žádné personální změny nechystá.

Je nesporné, že způsob odvolání Jiřího Fajta a Michala Soukupa z funkcí – ať už jde o načasování (těsně před velikonočními svátky a cestou prezidenta republiky a ministra kultury do Číny), způsob a forma (tisková konference oznámená médiím 90 minut před jejím zahájením) – stejně jako deklarované důvody, argumentace a rétorika vykazují znaky plnění politické objednávky a připomínají praxi normalizačního období před rokem 1989.

Nabízí se dvě vysvětlení: politické zadání či čirá nekompetence. V horším případě obojí.

Je nesporné, že tímto svým neobhajitelným krokem vysílá ministr kultury a potažmo celé ministerstvo kultury jasný signál, že o kulturu a její pozitivní roli ve společnosti zde opravdu nejde. Rychlost a „lehkost“, s níž byli s okamžitou platností a bez prokázaných důvodů odvoláni ředitelé dvou předních sbírkotvorných institucí v zemi, současně svědčí o nepředvídatelnosti jednání ministerstva kultury České republiky a je v přímém rozporu s jeho deklarovaným posláním.

Tato skutečnost je pro nás mimořádně alarmující. Z důvodu nekompetence, ztráty důvěry a selhání Antonína Staňka ve funkci nejvyššího vládního představitele pro oblast kultury Vás tímto vyzýváme, vážený pane premiére, abyste z této situace vyvodil důsledky a navrhl prezidentovi republiky odvolání Antonína Staňka z funkce ministra kultury.

Současně Vás vyzýváme, vážený pane předsedo ČSSD, aby vaše strana jako koaliční partner podpořila odvolání Antonína Staňka z funkce ministra kultury.

S úctou
zástupci kulturní obce a občané

Petiční výbor:
Leoš Válka, ředitel Centra současného umění DOX
Václav Marhoul, producent, režisér a scenárista
Daniel Pešta, multimediální umělec
Olga Sommerová, dokumentaristka
Alexandr Jeništa, produkční

Petiční výbor zastupuje: Leoš Válka

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…