Petice za změnu pravidel hospodaření veřejných vysokých škol

26.11.2022 20:17 | Komentář

V posledních měsících čelí celá společnost rostoucím cenám v podstatě ve všech sektorech trhu, od potravin po energie, a tato skutečnost má přirozeně negativní dopady i do hospodaření vysokých škol.

Petice za změnu pravidel hospodaření veřejných vysokých škol
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

V zájmu řešení této neblahé situace předkládáme tuto petici s cílem podnítit přijetí legislativních opatření, která umožní vysokým školám využít k úhradě rostoucích nákladů stávajících vnitřních zdrojů (ve výši až desítek miliónů korun ročně), které jsou však nyní ze zákona vázány na jiné účely.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Jedná se o prostředky, které vysoké školy získávají ve formě poplatku za delší studium od studentů, kteří překročili standardní dobu studia zvýšenou o jeden rok. Na tyto studenty již stát veřejným vysokým školám nepřispívá a studenti si studium platí sami formou zmíněného poplatku.

Veřejné vysoké školy však nemohou ani část z takto získaných prostředků využít na provoz, investice či mzdy a jsou ze zákona povinny je vložit do stipendijního fondu, který přirozeně slouží výhradně k výplatě stipendií. Veřejné vysoké školy a jejich studenti, kteří překročili stanovenou dobu studia, se tak ocitají v podivné situaci. Student za studium řádně platí poplatek, ale z čistě ekonomického pohledu vysoké školy vlastně studuje „zdarma“. Při bližším pohledu dokonce k tíži školy, protože ta musí z jiných zdrojů navíc hradit náklady spojené s jeho studiem.

Obracíme se proto touto peticí na MŠMT ČR a Parlament ČR s žádostí o iniciování změny zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách tak, aby alespoň část z vybraných poplatků za delší studium bylo možné využít k pokrytí nákladů na provoz. Konkrétně žádáme o zvážení možnosti:

  • vypustit druhou větu v 7. odst., §18
  • vypustit odst. 6 v §58

Jiří Štípek

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…