Petice za zpřísnění trestů za týrání zvířat

01.04.2018 16:53

My, níže podepsaní občané, jsme hluboce znepokojeni stoupajícími počty týraných zvířat a brutalitou, se kterou dochází k páchání násilí na zvířatech v zájmových a hospodářských chovech.

Petice za zpřísnění trestů za týrání zvířat
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

My, níže podepsaní občané, jsme hluboce znepokojeni stoupajícími počty týraných zvířat a brutalitou, se kterou dochází k páchání násilí na zvířatech v zájmových a hospodářských chovech. Odmítáme přijmout, že za takto barbarské činy jsou navrhovány a ukládány velmi nízké tresty, pachatelé často nejsou souzeni vůbec a za své činy nenesou důsledky. Případy týrání jsou často bagatelizovány, nedůsledně vyšetřovány a stát tím nepřímo prodlužuje utrpení týraných zvířat.

Je pro nás nepřijatelné, aby stát nadále zůstával v pasivní roli, setrvával u nefunkčních postupů a nevyjasněných kompetencí a nedostatečné erudice dotčených institucí a orgánů.

Prostřednictvím této petice žádáme, vás dotčené orgány a instituce, abyste se zasadily o přijetí komplexních legislativní opatření, která zajistí přísnější trestání pachatelů trestného činu týrání zvířete, zvýší efektivitu boje proti týrání zvířat a zlepší právní postavení zvířat v České republice. V rámci zvýšení vymahatelnosti práva v oblasti ochrany zvířat žádáme:

NOVELIZACI TRESTNÍHO ZÁKONÍKU a souvisejících předpisů

  • Zvýšení dolní i horní trestní sazby u trestného činu týrání zvířete podle § 302 trestního zákoníku a zanedbání péče o zvíře z nedbalosti podle § 303 zákoníku, aby měly odrazující i výchovný účinek a odrážely společenskou závažnost této trestné činnosti.
     
  • Zavedení nové skutkové podstaty trestného činu provozování tzv. „množírny“ zvířat, v rámci kterého by byla vymezena zákonná definice tzv. množíren a bylo stanoveno, že provozování takto definovaných množíren je trestné.
     
  • Detailnější odstupňování skutkových podstat trestného činu týrání zvířat a zanedbání péče o zvíře z nedbalosti, aby bylo možné častěji v odůvodněných případech uložit nepodmíněný trest odnětí svobody.
     
  • Pachatelům výše uvedených trestných činů obligatorní ukládání trestu zákazu činnosti spočívajícího v zákazu chovu a držení zvířat.
     
  • Vytvoření programu proškolování soudců a státních zástupců v oblasti trestných činů spáchaných na zvířatech.

NOVELIZACI ZÁKONA NA OCHRANU ZVÍŘAT A NOVELIZACI VETERINÁRNÍHO ZÁKONA a souvisejících předpisů

  • Posílení kompetence odpovědných orgánů na úseku ochrany zvířat (Státní a krajské veterinární správy, Policie ČR, Celní správy atd.) ke zvýšení efektivity kontrolních a represivních činností těchto orgánů. Zejména je nezbytné umožnit Státní veterinární správě provádění pravidelných a důkladných kontrol míst s chovem zvířat a v součinnosti s Policií ČR jim v případě podezření na týrání zvířat umožnit vstup do obydlí.
     
  • Zlepšení životních podmínek hospodářských zvířat včetně podmínek jejich převozu.
     
  • Definování práv a povinností chovatelů zvířat, nastavení parametrů pro zájmové chovy, které budou jasně vymezovat životní podmínky zvířat, zohledňovat jejich celoživotní potřeby pro zdravý fyzický, psychický a sociální vývoj, včetně stanovení podmínek pro reprodukci.
     
  • Povinné nezaměnitelné označování psů čipy a povinnost registrace čipů ještě u chovatele, tj. při odstavu, včetně vytvoření centrálního registru psů např. po vzoruexistujícího Integrovaného (zemědělského) registru zvířat.
     
  • Větší zapojení daňové správy, celní správy a živnostenských úřadů do problematiky nelegálního obchodu se zvířaty z důvodu daňových úniků a neoprávněného podnikání, zpřísnění podmínek získání živnostenských oprávnění pro chov a obchod se zvířaty.
     
  • Posílení specializovaných složek na potírání boje proti týrání zvířat, mj. zvýšení počtu policistů v odboru environmentální kriminality, jejich edukace a rozšíření metodického doporučení pro jejich činnost.

Za petiční výbor:

JUDr. Jiří Pospíšil (předseda TOP 09), Na Kampě 11, 118 00 Praha,
Mgr. Robert Plicka (advokát, Advokátní kancelář Robert Plicka), V Cibulkách 539/49, Košíře, 150 00 Praha 5,
Petra Vojtíšková (místopředsedkyně neziskové organizace Home4Pets, z. s.), Myslíkova 1922/9, 110 00 Praha 1

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn kterýkoliv člen petičního výboru.

Petiční text a arch ke stažení zde.

Adresa pro zasílání petičních archů: Home4Pets, z. s., P. O. BOX č. 15, 128 00 Praha 28. Dotazy, prosím, posílejte na email: petice@home4pets.cz

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…