Petice za zrušení ohňostrojů ve Františkových Lázních

24.04.2017 16:34

Petice za zrušení ohňostrojů a pyrotechnických zábav pořádaných Městem Františkovy Lázně ve spolupráci s MKS Františkovy Lázně.

Petice za zrušení ohňostrojů ve Františkových Lázních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroj

S ohledem na skutečnost, že Město Františkovy Lázně ve spolupráci s MKS Františkovy Lázně pořádá každým rokem v období dubna až května ohňostroje k různým příležitostem v době hnízdění ptactva a rozmnožování zvířat z volné přírody, tedy v době krajně nevhodné, žádají podepsaní občané, aby tyto nesmyslné, nekulturní, drahé a životní prostředí poškozující ohňostroje byly zrušeny. Ohňostroji a pyrotechnickými zábavami v této době jsou také narušovány životní cykly zde hnízdní populace Čápa bílého a ostatních živočichů z volné přírody včetně obecně i zvláště chráněných kolonií ptactva v nedalekých rybničních soustavách a v PR 1266 Amerika. Podepisující občané žádají vedení Města Františkovy Lázně, aby v tomto smyslu upravilo příslušnou obecně závaznou vyhlášku a nepovolovalo vyjímky např. na akce pořádání ohňostrojů při různých oslavách, pořádaných Městem Františkovy Lázně ve spolupráci s MKS Františkovy Lázně, tedy ani na akcích tzv. "pálení čarodějnic" či při příležitosti zahajování lázeňské sezóny atp.

Petardy a ohňostroje způsobují strach, zranění i smrt nevinným tvorům. Že zábavní pyrotechnika není jen otázkou zdraví zvířat podrobně uvádí i Společnost pro zvířata na svých webových stránkách , kde je k dispozici i letáček se všemi informacemi. Na základě získaných zkušeností ČIŽP upozorňuje, že pořádání ohňostrojů s neúměrně silnými zvukovými a optickými efekty v době hnízdění ptáků (tj. zhruba od března do konce července kalendářního roku) je krajně nevhodnou činností způsobující rušení ptáků, které je v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny. Inspekce proto doporučuje na tuto skutečnost upozornit jak pořadatele těchto akcí, tak také věcně a místně příslušné orgány ochrany přírody, které k podobným akcím vydávají povolení.

Petici můžete podepsat ZDE.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.