Petiční výbor na podporu návratu dětí Michalákových do ČR: Nepravdy

02.02.2015 12:55

Reakce Petičního výboru na podporu návratu dětí Michalákových do ČR na reportáž pořadu 168 České televize ze dne 1. 2. 2015

Petiční výbor na podporu návratu dětí Michalákových do ČR: Nepravdy
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

2. února 2015

1.    Je lež tvrdit, že v případu Evy Michalákové vycházejí na povrch nové skutečnosti. Eva Michaláková, její právní zástupci ani další lidé, kteří jí dlouhodobě pomáhají, úřadům ani veřejnosti nic netají. Novináři, kteří o to projevili zájem, měli už dávno možnost do spisu nahlédnout a svá zjištění promítají do zpráv, kterými o vývoji případu informují.

2.    Právníci Evy Michalákové – ti v Norsku i v České republice – nezveřejnili spis především z následujících důvodů:
•    Evu Michalákovou to může fatálně poškodit v právě zahájeném obnoveném řízení v Norsku. Připomínáme, že již dříve jí bylo na základě medializace otevřeně vyhrožováno zbavením rodičovských práv. To, že máme pravdu, Evě Michalákové děti nevrátí.

•    Zveřejnění není vhodné ani z respektu k dětem. Rozsudky obsahují intimní detaily z údajného sexuálního zneužívání otcem (výpověď učitelky ze školky, na kterou si naopak pro zanedbání péče stěžovala matka) a z údajného zneužívání matkou. S tímto obviněním přišla pěstounka až po půl roce, děti své údajné věty nikdy a před nikým nezopakovaly a výpověď pěstounky nebyla brána v potaz ani samotným norským soudem. V této věci nebylo ani podáno oznámení na policii. Umí si někdo představit, že sociální pracovníci při takovém podezření nekontaktují policii?

•    Zveřejněním rozsudků by byl porušen i český zákon.

3.    Není pravda, že rodina Michalákových věděla o zájmu Barnevernu několik měsíců před odebráním dětí, jak tvrdí ředitel ÚMPODu Zdeněk Kapitán. Sociální pracovníci Barnevernu navíc v rodině nikdy nebyli. Rodinu nenavštívili ani psychologové, kteří vypracovali posudek, na jehož základě děti skončily u pěstounů. Tito psychologové – podle posledních poznatků životní partneři – svůj posudek vypracovali déle než půl roku poté, co byly děti Barnevernem odvezeny ze školky.

4.    Důrazně žádáme ministryni práce a sociálních věcí Marksovou a úředníky ÚMPODu, aby se zdrželi nepodložených spekulací, anebo uvedli, jaké skutečnosti má Eva Michaláková skrývat. Paní ministryně svými výroky nejenže poškozuje Evu Michalákovou, ale maří i snahu premiéra Bohuslava Sobotky a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, kteří začali vůči norské straně podnikat konkrétní kroky. Upozorňujeme, že svá tvrzení nijak nevysvětlilo ani Velvyslanectví Norského království, naopak dál mlčí.

5.    Připomínáme, že k adopci jsou v Norsku systematicky směřovány děti s českým státním občanstvím, kterým je již čtvrtým rokem znemožněn kontakt s českou rodinou a které s vlastní mámou nemohou mluvit česky, tedy svým rodným jazykem. Stejně tak připomínáme, že nejde o ojedinělý případ. Norsko čelí tlaku i z dalších zemí středoevropského a východoevropského regionu a tento tlak neustále sílí.

Pavel Hasenkopf
Dora Boková
Jitka Chalánková
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…