Petr Báča: Irácká ropná schizofrenie motá trhu hlavu

24.06.2014 14:09

Cena ropy Brent se stále pohybuje na dohled od devítiměsíčních maxim. Důvod je zřejmý: na vině je opět nárůst geopolitického napětí tentokrát s centrem v Iráku.

Petr Báča: Irácká ropná schizofrenie motá trhu hlavu
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Podobně jako v případě rusko-ukrajinské krize jde však i tentokrát o reakci trhu na skrytou hrozbu. Pokud se totiž podíváme jen o pár let zpátky, tak zjistíme, že produkce černého zlata v Iráku po pádu Saddáma Husajna vesele roste stejně jako jeho vývoz ze země. Irák tak fakticky trhu v současnosti spíše pomáhá vyrovnat se s výpadky produkce jinde ve světě (např. v Libyi, Íránu,…). Nové investice stály za růstem produkce zhruba o 1 milión barelů denně (mb/d) během posledních pěti let. Právě tento vývoj spolu se západním embargem na dovoz ropy ze sousedního Íránu vytvořil z Iráku při denní produkci asi 3,3 mb/d druhého největšího producenta ropy v rámci kartelu OPEC.

Čistě z pohledu čísel se nicméně může zdát dosavadní růst ceny nízký, zejména pokud vezmeme v úvahu, že více než 80 % Irákem vyprodukované ropy jde na vývoz (cca 2,5 - 2,8 mb/d) a že volná světová produkční kapacita ovládaná Saúdskou Arábií činí asi 2 mb/d. Případný výpadek irácké produkce by tedy teoreticky nešel rychle nahradit, pomineme-li uvolnění ropy z rezerv členů Mezinárodní energetické agentury. Prozatím nikterak dramatický nárůst ceny o zhruba 5 USD/barel však naznačuje, že realizace kritické varianty dalšího vývoje - tedy rozšíření nepokojů na jih země, kde jsou klíčové produkční a exportní kapacity - je trhem vnímáno jako nepříliš reálné.

Nicméně pokud by přece jen k úplnému výpadku produkce ropy v Iráku došlo, což je i podle nás nepravděpodobné, tak by asi dosavadní historické maximum ceny ropy z léta 2008 (kolem 147,50 USD/barel) padlo. Ačkoliv teoretický průsak x% zdražení ropy do maloobchodních cen benzínu v Česku je při současné úrovni cen na čerpacích stanicích “jen” o něco vyšší než poloviční (roli hraje konstantní spotřební daň), tak bychom se v takovém případě i v ČR asi dočkali růstu ceny benzínu na historická maxima nad 40 Kč za litr. A to by v období letních cest na dovolenou jistě nebyla dvakrát vítaná zpráva…

Petr Báča
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.