Petr Brandtner: Město chytřejší než člověk?

08.11.2019 11:46

Na konferenci 5G: bezpečnost a prosperita, jejímž spolupořadatelem bylo Centrum města budoucnosti při pražské ČVUT, jeho vedoucí ing. arch. Michal Postránecký přednesl jeden z nejfuturističtějších příspěvků. Díky němu jsme se mohli plynule přesunout do budoucností hned několika typů: takové, jakou si představovali vědci - i jejich političtí guruové před desítkami let, i takové, kterou umožňují soudobé technologie, včetně 5G.

Petr Brandtner: Město chytřejší než člověk?
Foto: Pixabay
Popisek: Robot

Co je to „město budoucnosti“? Podle Postráneckého nejde jen o účelné propojení digitálně řízených aktivit města (fungování infrastruktury, služby, byznys, čemuž se obvykle souhrnně říká „smart city“), ale i řešení jeho urbanistické stránky. Jinými slovy funkční soužití rozvoje, výstavby a uživatelských potřeb obyvatel v kompaktní, stavebně smysluplný, a dokonce možná i esteticky uspokojivý celek.

Tato vize obsahuje řadu originálních možností. Nejen takové, které jsou pro municipalitu životně nezbytné (třeba optimalizace vodního hospodářství či energetiky), či vynálezy, s jejímiž průkopníky se už leckde můžete potkat (například autonomní vozidla), ale i projekty dosud setrvávající na papíře a v představách konstruktérů (třeba autonomní farmy zajišťující pěstování i prodej rostlinné produkce bez aktivní účasti lidské obsluhy atd.).

Michal Postránecký prezentoval východisko, z něhož jeho Centrum vychází, tzv. „citizen centric model“, tedy stav, kdy technologie slouží člověku, který je středem a smyslem toho všeho. Sympatické bylo, že Postránecký nepominul ani různá rizika, která s sebou nové technologie přináší. Za ocitování stojí jeho věta, z níž by měli nepochybně radost psychologové: „Nemůžeme říci, že technologický rozvoj vždy jednoznačně zlepší naše životy – omezuje například naše kognitivní (poznávací) schopnosti.“ Ano, touto oblastí zkoumání se zabývá třeba německý psychiatr Manfred Spitzer ve svých knihách Digitální demence či Kybernemoc. Ale ani on nevyzývá k pomyslnému návratu na stromy. Jen apeluje na to, aby technologie sloužily nám, nikoli my jim. V tom jsou obě vědy, psychologie i kybernetika, v jednotě.

Postránecký upozornil i na rizika neřízené robotizace (o tom, jak se autonomní stroje vymknou lidské kontrole, byly napsány stohy sci-fi knih, ale nemusí jít vždy jen o literární fantasii) nebo na další otázku, která si vynucuje řešení, a to je další nespočetné množství antén či optických kabelů určených k příjmu a šíření 5G technologie. Tady bude akutně potřebná kooperace developerů s jejich záměry, měst s jejich potřebami a samozřejmě především obyvatel.  Ale jak víme z jiných kontextů, všechno je řešitelné, když je dostatečná kompetence a dobrá vůle na všech stranách. To je univerzální pravidlo.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …