Petr Duchoslav: Bludný kruh nezaměstnanosti

12.11.2012 13:24

Ve třetím čtvrtletí tohoto roku vzrostla míra nezaměstnanosti na 7%, což znamená nárůst o dalších 25 300 lidí, kteří nemají práci.

Petr Duchoslav: Bludný kruh nezaměstnanosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Jsou to i absolventi, kteří právě dokončili studium a lidé, kterým například skončily sezónní práce. Jedná se oproti druhému kvartálu zhoršení o 0,3%. Celkově bylo registrováno na úřadech práce v celé republice 367 900 uchazečů o novou práci. Můžeme konstatovat, že míra nezaměstnanosti oproti roku 2011 mírně vzrostla. Ve třetím čtvrtletí 2011 činila míra nezaměstnanosti 6,5%, za rok se tedy zvýšila o půl procentního bodu. Negativní trend bude pokračovat i v následujících měsících, kdy analytikové předpovídají, že se celková míra nezaměstnanosti může dostat i na 9,5%. Na vysoké nezaměstnanosti v naší zemi má vliv i ,,škrtací" politika naší vlády, která dusí ekonomiku a firmy se v ekonomické nejistotě obávají o své zakázky a odbytiště a nepřijímají nové pracovní síly.

Získat práci je navíc stále těžší a těžší a na jedno pracovní místo připadá v průměru 12 uchazečů. Stále více se ukazuje, že vyhrát konkurz se rovná ,,ad hoc" loterii, protože zvítězí ten šťastnější, nikoliv kvalitnější kandidát. Trh práce vlastně ,,zamrzl" a není zřetelný nějaký pozitivní pohyb.

Znovu se ukazuje, že pravicová vláda si s nezaměstnaností dlouhodobě neví rady. Přes 25 000 lidí skončilo na ÚP, takže za ně stát bude platit dávky v nezaměstnanosti. Institut veřejně prospěšných /ponižujících/ prací nepřinesl kýžený efekt, protože jej lidé začali odmítat a někteří i utíkají z pracovišť veřejné služby, neboť je pro ně takto nastavený institut veřejné služby demotivující, který je veřejně deklasuje. Akční spolek nezaměstnaných /ASN/ již veřejnou službu, za níž uchazeč o práci nepobírá žádnou odměnu, několikrát odmítl. Stejně tak odbory i širší veřejnost. 25 000 nových uchazečů na ÚP je sice vysoké číslo, ale není z hlediska vládnutí pravice v naší zemi nijak ojedinělé. Například ještě za dosluhující Topolánkovy vlády přibylo v únoru 2009 na ÚP zhruba 30 000 lidí. V této době bylo bez práce na 400 000 občanů, většina z nich práceschopných.

Vláda se tak pohybuje v bludném kruhu, z něhož není schopna se dostat. Nečas a jeho spojenci, ale i někdejší premiér Topolánek rezignovali na aktivní politiku zaměstnanosti a místo toho aplikují aktivní politiku represe v nezaměstnanosti se všemi negativními důsledky, čímž z člověka dělají ,,pokusné vzorky". Pravice vždy hlásala, že snižuje daně podnikům a firmám právě proto, aby tvořily nová pracovní místa. Ale výsledek není v žádném případě vidět, protože i kdyby měly firmy odvádět pouze minimální daně, nejsou povinny nová pracovní místa vytvořit. Takže teze o tom, když snížíme daně firmám a ony automaticky vytvoří takové místo, je zcela lichá a odpovídá neoliberálnímu pojetí politiky aplikovanému ve sféře nezaměstnanosti.

Firmy i přesto, že vládne pravice, nové pracovní síly nenabírají, což si vláda zřejmě neuvědomuje a stále hovoří o tom, jak se trh práce uvolnil a s ním se ,,vytvořila" nová pracovní místa. Tak tomu samozřejmě není. Je třeba cílenými programy vytvářet pracovní místa a ekonomicky stimulovat /bonifikovat/ ty firmy, které se je rozhodnou vytvořit a prosazovat aktivní politiku nezaměstnanosti a investovat do člověka, ne mu házet klacky pod nohy při hledání práce, jak to dělá vláda a ministerstvo práce a sociálních věcí.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

8:29 Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

V posledních dnech většině občanů pohnulo žlučí vyjádření starosty pražské části Řeporyje Pavla Novo…