Petr Duchoslav: Bude pozice Jiřího Fajta pevná?

16.07.2013 11:42

Dnes již bývalá ministryně kultury A. Hanáková v posledních dnech svého úřadu jmenovala do funkce ředitele Národní galerie (NG) J. Fajta, ředitele sbírek Starého umění v rámci NG. Vítěz výběrového řízení, které nebylo veřejné, se však nachází v problematické pozici, protože jeho mandát vzešel z rozhodnutí ministryně na samém konci Nečasovy vlády navíc v destabilizovaných politických poměrech spojených se skandálem okolo bývalé šéfky Úřadu vlády J. Nagyové. To činí situaci nového ředitele NG více než svízelnou s ohledem na další politický vývoj, i když za ni pochopitelně nemůže.

Petr Duchoslav: Bude pozice Jiřího Fajta pevná?
Foto: Petr Brož
Popisek: Národní galerie v Praze (Creative Commons CC-BY-SA)

J. Fajt je vynikající odborník s velmi dobrým renomé i za hranicemi České republiky. Působí na dvou německých univerzitách, píše odborné články a publikace. Již v roce 2010 se přihlásil do výběrového řízení na nového ředitele NG, jímž se nakonec i díky J. Besserovi a jeho předchůdci, ,,normalizátorovi" V. Riedelbauchovi nestal, i když formálně zvítězil. V roce 2011 se stal ředitelem NG V. Rösel, který přišel z privátní, respektive byznysové sféry. Rösel  nepochopil poslání a činnost NG a snažil se NG proměnit spíše v přední komerční instituci naší země. Již od svého nástupu čelil Rösel poměrně ostré kritice za to, že chce zavádět do NG procesy, které nejsou státní (příspěvkové) organizaci v duchu své tradice a poslání vlastní. Proto byl v dubnu 2013 dosluhující ministryní kultury odvolán, což můžeme hodnotit jako jeden ze světlých momentů jinak bohužel neschopné ministryně.

Nástupce A. Hanákové J. Balvín se již nechal slyšet, že přezkoumá průběh a transparentnost výběrového řízení na obsazení nového ředitele NG. J. Fajt řekl, že se rád sejde s novým ministrem kultury a probere možnosti modality další spolupráce mezi NG a ministerstvem kultury, jakož i svou osobní situaci. Otázkou je, zda Balvín ponechá Fajta na svém místě, nebo jej odvolá a vypíše otevřené výběrové řízení. Pokud by tak učinil, určitě by to znamenalo další destabilizaci NG. Fajt je jeden z mála odborníků, který je schopen tuto instituci řídit, neboť její prostředí zná velmi dlouho. Na rozdíl od Balvína, který evidentně svým výrokem, že kultura by se měla financovat ,,ze štědrých sociálních dávek" přestřelil. Sociální dávky v ČR totiž tvoří minoritní položku v rámci ročního rozpočtu státu a patří k jedněm z nejnižším z členských států EU. To jen pro vysvětlení.

NG čekají v následujících měsících a letech závažné úkoly. Uvidíme, zda se jich zhostí právě stávající ředitel J. Fajt, nebo někdo jiný, koho by upřednostňoval nový ministr kultury J. Balvín v rámci otevřeného výběrového řízení. Každopádně ministryně Hanáková měla vypsat výběrové řízení na obsazení nového ředitele NG mnohem dříve (a tedy Rösela odvolat také dříve), neboť svými kroky uvrhla J. Fajta do problematické situace, jak už jsme uvedli na začátku. Závažné personální změny učiněné ministry v demisi by se neměly tak jako tak činit, protože často bývají kontraproduktivní.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…