Petr Duchoslav: Dobešův odchod připomínal frašku

02.04.2012 18:42

Ministr školství J. Dobeš a podle slov prezidenta republiky Klause (a jeho věrného tajemníka L. Jakla) nejlepší polistopadový ministr tohoto resortu složil funkci.

Petr Duchoslav: Dobešův odchod připomínal frašku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Prý oficiálně kvůli tomu, že odmítl škrtnout ve výdajích svého ministerstva 4,5 miliardy korun, respektive posléze 2,5 miliardy. Na tu částku byl ochoten přistoupit premiér Nečas a ministr financí Kalousek.

„Byla to poměrně dramatická situace, téměř hrozilo, že se rozpadne koalice, protože se zvažoval i jednotný postup. Nakonec vzniklo rozhodnutí, které já akceptuji, kdy kolegové se připojili k rozpočtu a já jsem zůstal na svém, protože jsem nemohl učinit nic jiného,“ prohlásil oficiálně Dobeš. Aby nemusel Dobeš s ostudou skládat funkci v dubnu kvůli neschopnosti čerpat evropské dotace na program školství, jednání o škrtech mu posloužila jako záminka. Prohlásil, že odmítá tak velkou částku škrtnout a místo toho řekl, že ve vládě končí. Za necelé dva roky existence Nečasova kabinetu je to již osmý člen vlády, který z vlády odchází.

Je tak jasné, že vláda nesplní dřívější slib, že učitelům zvýší platy na 20 000 Kč hrubého, protože jak vysoké školství, tak i nižší, respektive regionální se octnou v hlubokém deficitu, což pocítí nejméně 17 000 učitelů, kteří přijdou postupně o práci, jak vláda deklarovala. Protože vláda šetří na špatném místě a podřízla si příjmovou větev rozpočtu, není v současné chvíli způsob, jak kapitolu školství finančně kompenzovat. Ministr financí Kalousek prohlásil, že školství je pro vládu priorita (!), a tak jeho rozpočet bude krácen ,,pouze" o polovinu než ostatním resortům.

Ministr školství si zažil svých posledních 15 minut slávy, když protizákonně ingeroval do rozhodnutí Akreditační komise a prodloužil akreditaci plzeňské právnické fakultě až do roku 2016. Zřejmě věděl, že to bude jeho poslední ,,záslužné" gesto v resortu. Jak se dříve nechal slyšet, pokud nenapraví situaci s čerpáním evropských dotačních programů v rámci školství (Vzdělávání pro konkurenceschopnost), podá demisi. V této době již musel vědět, že to nestihne a dá tedy v dubnu svou funkci k dispozici. Tím spíše, že Nečasova vláda en bloc nedokáže vůbec efektivně administrovat poměrně štědré evropské operační programy.

Jednání koalice o dalších škrtech Dobešovi poskytlo vhodnou, na druhé straně velmi průhlednou záminku, jak ,,se ctí" opustit svůj úřad. Místo potupy, jež by ho čekala v dubnu, zvolil ,,potupu" menší, přičemž kalkuloval s tím, že občané si budou pamatovat v pozitivním směru jeho protizákonné rozhodnutí směrem k Akreditační komisi, doufaje, že se tak zavděčí i studentům zejména plzeňské právnické fakulty. To se ovšem zmýlil. Již teď je na něho podáno několik žalob za jeho evidentně chybné rozhodnutí ve věci prodloužení akreditace právnické fakulty v Plzni a Dobeš se bude zpovídat ze svého jednání u příslušného soudu.

Dobešův odchod z ministerstva školství kvitují také koaliční partneři Věcí veřejných, hlavně TOP 09 a nyní také pokrytecky premiér Nečas, který před rokem nesl demisi tohoto ministra na Hrad ve snaze snížit či eliminovat vliv ,,firmostrany" VV - ABL ve vládě. Své ,,úsilí" však nedokázal dovést do úspěšného konce.

Problémem také zůstává Dobešův nástupce. Kandidátů je sice hodně, nicméně jít za současných podmínek do finančně ,,vylágrovaného" resortu se de facto rovná politické sebevraždě. Potenciální uchazeči půjdou do Dobešem rozvráceného ministerstva, které popřelo za necelé dva roky prakticky všechny sliby, dané samotným ministrem, tak vládou, resp. vládním prohlášením z roku 2010. Není proto divu, že Dobešův nástupce bude spíše krizovým manažerem, který bude pod permanentní palbou nespokojené akademické obce, představitelů regionálního školství, předsedy vlády a ministra financí, kteří budou požadovat stále další a další krácení konkrétních kapitol. To pak může mít pro naše školství na všech stupních fatální následky.

Každopádně pozitivním signálem je odchod nejkontroverznejšího člena kabinetu P. Nečase, který toho stihl poměrně hodně, avšak většinou v negativních souvislostech. Ať už to byly nadstandardní prémie svým spolupracovníkům, kteří byli v úřadě sotva pár měsíců, psaní seminárních prací ve stavu opilství své blízké spolupracovnici, vydržování krajního pravičáka L. Bátory na ministerstvu, proplácení drahých rodinných fotografií Dobeše ve výši 70 000 korun, neschopnost čerpat řádně a efektivně evropské dotační programy na školství, údajné sledování e-mailové pošty vysokých úředníků rezortu ze strany vedení ministerstva. A mohli bychom pokračovat v tomto výčtu dál. Je zajímavé, že výše uvedené kauzy se řetězily docela rychle po sobě a nebylo prakticky týdne či měsíce, kdyby média neupozorňovala na nějaký skandál na ministerstvu školství.

V této souvislosti zmiňme ještě čerstvý průzkum agentury SANEP; na vzorku internetové populace se až 8 z deseti lidí domnívá, že je odchod ministra Dobeše správným, a pro české školství prospěšným krokem. Téměř tři čtvrtiny dotázaných rovněž hodnotí jeho působení negativně. Podle 30% to byl nejhorší polistopadový ministr školství.

Otázkou zůstává, zda se někomu podaří rozvrácený resort dát dohromady, aby byl organizačně, programově a personálně stabilní. O tom mám bohužel vážné pochyby.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.