Petr Duchoslav: Herman ministrem za odměnu

01.01.2014 13:41

Bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman bude ministrem kultury. Nynější člen lidové strany tak ,,vystrnadí" podle koaličních ujednání M. Stropnického, který si činil vzhledem ke své kvalifikaci pretenze mimo jiné na tento resort. Stropnický by tak měl nakonec usednout na ministerstvu obrany. Hlavním problémem u Hermana je však nedostatek kvalifikace vést důležité ministerstvo v rámci státní administrativy. Důvod jeho pravděpodobné instalace ministrem je velmi jednoduchý - jeho počínání při výkonu funkce ředitele ÚSTRu.

Petr Duchoslav: Herman ministrem za odměnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

Toto počínání bylo charakteristické laciným antikomunismem, nerozvíjením kritické debaty o podstatě komunistického režimu, a v neposlední řadě zkoumáním předlistopadového režimu toliko prizmatem bezpečnostních složek. V tom ostatně Herman kopíroval i své předchůdce, hlavně P. Žáčka.

Herman byl dlouholetým mluvčím České biskupské konference, absolvoval řadu ,,PR stáží" a jazykových kurzů, tři roky vedl již zmíněný ÚSTR. Je to však dostačující kvalifikace k tomu, aby mohl stanout v čele tak důležitého resortu? Podle mě nikoliv.

Až nyní je jasné, že v turbulentním období personální obměny Rady ÚSTRu, byl Herman v  intenzivním kontaktu s lidovou stranou. Již dříve byl ovšem Herman s touto stranou v kontaktu. Otázkou je, jestli měl konkrétní zadání, aby činil jako ředitel kroky, s nimiž by vedení KDU-ČSL bylo konformní a vyhovovaly jejím politickým cílům.

Po odvolání Hermana z čela ředitele ÚSTRu vedení lidové strany takřka promptně Hermanovi ,,hodilo laso". Náhoda? Nikoliv. KDU - ČSL viděla, že se složení Rady mění na členy poplatné levici a že pravice v ní ztrácí většinu. Proto také jako většina našich ,,objektivních" médií označila pronikavou personální obměnu jako ,,puč". Herman se tak mohl po ,,puči" ihned zapojit do tiskového oddělení lidové strany.

Druhým, velmi důležitým důvodem, proč má Herman stanout v čele kultury, jsou církevní restituce. Mimo jiné přes toto ministerstvo se vyhodnocují žádosti o navrácení majetku zabaveného komunistickým režimem. Lidovci zkrátka potřebují na ministerstvu ,,hlídacího psa", který zabezpečí, že požadavkům církví na majetkové vyrovnání bude bez problémů vyhověno. Pro lidovce jsou totiž stále církevní restituce velké politikum. Pokud by v této otázce zakolísali, mohli by ztratit významnou část svého elektorátu, hlavně voliče na Moravě a venkově.

Uvidíme, jak si Herman jako ministr povede. Ministerstvo kultury si zaslouží kompetentního ministra. Tento resort prožil v posledních třech letech prudké personální otřesy, když se v něm vystřídali lidé, kteří kultuře vůbec nerozuměli, přičemž se domnívali, že uřídit kulturu je úkol nadmíru jednoduchý. To se ale hluboce mýlili, jak jsme viděli u J. Bessera, A. Hanákové a následně J. Balvína.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.