Petr Duchoslav: Kdo se bojí kongresu ODS?

21.09.2011 22:20

Vypadá to, že premiér Nečas bude muset čelit na nadcházejícím nevolebním kongresu ODS nespokojenému hlasu vnitrostranické opozice daleko silněji než dříve.

Petr Duchoslav: Kdo se bojí kongresu ODS?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér a předseda ODS Petr Nečas

P. Tluchoř, ,,odstavený" předseda poslaneckého klubu, se rozhodl jít do boje proti předsedovi ODS, protože se mu nelíbí nedemokratické praktiky, které ve straně panují.

Nemám zde v tomto případě na mysli odnímání licencí místním organizacím ODS za spolupráci s komunisty na lokální úrovni, které má do demokratických mechanismů daleko, ale plán ,,nečasovců", jak si prodloužit funkční období předsedy a místopředsedů i po červnu 2012. Taková snaha je však v rozporu se stanovami ODS. Proti návrhu se zamítavě vyjádřili např. poslanec W. Bartoš či M. Šnajdr. "Považuji to za naprosto šílenou, krajně nebezpečnou spekulaci a nevěřím, že by ji kdokoli v ODS mohl myslet vážně. Ani totalitní vládci typu Klementa Gottwalda či Muammara Kaddáfího si netroufli prodloužit si volební období," použil neobvykle silná slova právě Tluchoř.

V ODS se vytvořila platforma nespokojených vlivných členů strany, kteří usilují o to zmenšit mocenský vliv Nečasovy skupiny a P. Tluchoř, někdejší nepřímý účastník kauzy Morava, který působí ve Středočeském kraji, je hlavou těchto opozičníků. Tluchoř sice opakuje, že své kroky nemíří proti P. Nečasovi, ale proti základním demokratickým vnitrostranickým principům, ovšem skutečnost je jiná. Jedná se zde o čistě osobní spor. Tluchoř za Nečase pozbyl svého silného vlivu, který byl dán funkcí předsedy poslaneckého klubu, kterou vykonával za éry M. Topolánka od roku 2006. V květnu tohoto roku nebyl těsně zvolen předsedou poslanců své strany, jeho nástupcem se stal Z. Stanjura, někdejší primátor Opavy.

Jeho nezvolení bylo signálem, že ,,nečasovci" se postupně zbavují Topolánkových ,,pohrobků". Tluchořovi též uškodilo již dříve jeho nepřímé angažmá v kauze Morava, kdy měl údajně od poslance J. Moravy, vydávajícího se za detektiva, převzít či koupit kompromitující fotky, které měly v určité situaci diskreditovat bývalého poslance V. Tlustého. Definitivně se současnému vedení ODS Tluchoř znelíbil svým účinkováním v jarní úplatkářské kauze Kočí a spol. Nečas a jeho spojenci Tluchoře podezřívali (a podezřívají), že celou aféru zosnoval on se svými lidmi. Přímou vinu se však nepodařilo Tluchořovi prokázat.

Nejen z výše uvedených důvodů chce Tluchoř minimálně ztížit Nečasovu pozici na říjnovém kongresu, když už mu nevyšel pokus jej ,,transformovat" na volební, kde by musel Nečas obhajovat předsednický post. V tomto úsilí má Tluchoř podporu zejména bývalého náměstka ministra zdravotnictví poslance M. Šnajdra, známého ,,zákulisního" hráče, a ministra zemědělství I. Fuksy.

Vzájemný vztah Nečas - Tluchoř tedy není na stejné úrovni jako vztah Topolánek - Tluchoř, Tluchoř se nikdy netajil tím, že vztah s Nečasem je ryze profesionální, pracovní, na rozdíl od Topolánka, s nímž jej pojilo blízké přátelství. Vedení ODS se nicméně obává, aby jim ,,topolánkovec" Tluchoř svými ,,záškodnickými" aktivitami nepřerostl přes hlavu.

Snaha současného vedení naší nejsilnější konzervativní strany prodloužit si mandát funkčního období je rozhodně krokem k posílení autoritativních prvků v politické praxi ODS, které se jakoby přelilo z vládní úrovně. ODS má sice v názvu slovo demokratická, nicméně tento svůj hlavní princip, na němž tolik lpí, porušuje. Kromě výše zmíněného rušení licencí svých místních organizací, proti němuž se bouří i lokální špičky ODS, chce jednak omezit pravomoci Senátu, jednak ztížit podmínky opozici v odvolávání vlády. Je vidět, že Nečasova vláda nastoupila cestu k posilování autoritativních prvků vládnutí, které jsou sice prozatím latentní, ale postupně prosakují na povrch.

Uvidíme, jestli může ,,tluchořovská" platforma významněji zamíchat na říjnovém kongresu ODS kartami. Je otázkou, zda se jí to podaří, nicméně pro Nečase a jeho spojence, kteří ovládají ODS, může být vření v ,,neklidném" Středočeském kraji výstrahou do budoucna.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…